Acasă Economic Surpriză pentru antreprenori: Nu vor mai beneficia de rambursarea TVA

Surpriză pentru antreprenori: Nu vor mai beneficia de rambursarea TVA

113
0
ads

Nu mai sunt in vigoare prevederile privind extinderea Programului de subvenționare a dobânzilor pe perioada ianuarie-mai 2021, precum și a Programului de rambursare a TVA pe perioada ianuarie-mai 2021 întreprinderilor care sunt înregistrate în calitate de contribuabili ai TVA şi înregistrează sume TVA spre deducere în perioada ulterioară.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, această schimbare este o consecință a Hotărârii Curții Constituționale nr.15 din 28 aprilie 2021, prin care s-a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgență nr. 49 din 31 martie 2021, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Fiscul precizează că deciziile privind acordarea rambursării TVA / subvenției pentru dobânzile aferente creditelor bancare şi/sau nebancare, care au fost emise până la pronunțarea Hotărârii Curții Constituționale sus-menționate, inclusiv data de 28 aprilie 2021, vor fi executate în modul stabilit de lege.

Astfel, cererile de rambursare a TVA și de acordare a subvenției pentru dobânzile la creditele bancare și/sau nebancare, în baza cărora la situația din 28 aprilie curent nu au fost adoptate deciziile corespunzătoare, rămân fără soluționare, iar cererile depuse după data de 28 aprilie 2021 nu vor fi examinate.

De asemenea, reieșind din faptul că, în temeiul Hotărârii Curții Constituționale nr.15 din 28 aprilie 2021, prevederea prin care era permisă prelungirea termenului de prezentare a dărilor de seamă fiscale și a termenului de stingere a obligațiilor fiscale, nu mai este în vigoare, cererile depuse în acest sens de către contribuabili nu vor fi examinate, susține Serviciul Fiscal.

La fel, se anulează moratoriul asupra controalelor de stat planificate la agenții economici, la fața locului, instituit anterior până la data de 30 mai 2021.

Se anulează și scutirea de impozitul pe venit, contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii, primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală la nivel de salariat și, respectiv, permiterea la deducere în scopuri fiscale la nivel de angajator a plăților efectuate de angajator pentru vaccinarea anti-COVID-19 a salariaților, mai precizează Serviciul Fiscal.

De notat că și Programele de subvenționare a dobânzilor la credite și de rambursare a TVA desfăşurate anul trecut au fost de scurtă durată și accesate de puţine companii, fiind însă criticate de experţi.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here