Acasă Economic Cine sunt cei mai mari controlori de stat ai activității antreprenorilor

Cine sunt cei mai mari controlori de stat ai activității antreprenorilor

0

Pentru verificarea respectării de către persoanele care practică activitate de întreprinzător a prevederilor legale, pe parcursul anului 2020, 14 organe de control au efectuat 34.451 de acte de control, în scădere cu 31,2% față de anul 2019.

Datele oficiale arată că în 2020 s-a înregistrat cel mai mic număr de controale din ultimii 11 ani, acestea fiind de două ori și ceva mai puține decât în 2017, de trei ori mai numeroase decât în 2013 și de patru ori și ceva mai puține decât în anii 2010-2012, transmite SafeNews.md, cu referire la mold-street.com.

Pandemia este de vină

Scăderea cu circa 31% a numărului de controale s-a datorat în special pandemiei COVID-19, care a forțat autoritățile (în particular Comisia pentru Situații Excepționale) să impună un moratoriu asupra controlului de stat începând cu finele lunii martie și până pe 1 iunie, care apoi a fost extins până la 30 iunie 2020.

Atunci a fost instituit moratoriul asupra controlului fiscal, financiar, privind calitatea produselor/serviciilor, parametrii tehnologici și/sau cerințele specifice pentru genul de activitate desfășurat, privind respectarea normelor de protecție a muncii, planificat sau inopinat, efectuat la fața locului, la sediile, locurile de desfășurare a activității sau de aflare/păstrare a bunurilor persoanelor înregistrate în modul stabilit care desfășoară activitate de întreprinzător, de către organele abilitate cu dreptul de a iniția controale.

Potrivit datelor oficiale, în 2020 au fost 11.932 de controale planificate și 22.519 de controale inopinate. Din numărul total de controale efectuate de către organele de control în anul 2020, 65,4% constituie controalele inopinate (inclusiv 21% din controalele în cadrul procedurii de eliberare a actului permisiv și/sau licenței, care au aspect consultativ și constatator), iar 34,6% revin controalelor planificate.

Astfel, se constată că în anul 2020 numărul controalelor planificate a fost cu circa 42,6% mai mic decât s-a planificat inițial. De notat că în anul 2020 numărul controalelor planificate a constituit 20.779, iar în anul 2019 au fost planificate 28.139 de controale.

Liderii la controale de stat

Mai mult de jumătate din controalele planificate în 2020 au fost efectuate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (5.969), urmată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (2.126) și Inspectoratul de Stat al Muncii (894).

În schimb la controalele inopinate, numărul cărora a fost de aproape 2 ori mai mare decât al celor planificate, lider a fost Fiscul cu aproape jumătate din totalul acestora (10.181 de controale).

Urmează Agenția Națională pentru Sănătate Publică cu 6.537 și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – cu 3.856 de controale inopinate.

Datele publicate într-un raport privind controlul de stat în 2020 includ doar informațiile de la 14 instituții de stat cu atribuții de control, dar mai sunt și alte autorități publice cu atribuții de control, precum sunt ANRE, ANRCETI, CNPF, BNM, Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.