Acasă Economic SUA și Elveția ne donează echipament modern de circa 260.000 de dolari

SUA și Elveția ne donează echipament modern de circa 260.000 de dolari

0

Moldova a recepționat un lot de echipament modern în valoare de aproximativ 260.000 de dolari drept suport în procesul de revizuire a numărului populației și estimare a migrației internaționale și interne la nivel local. Mai exact, echipamentele au fost distribuite Biroului Național de Statistică (BNS).

În context, echipamentul donat conține 215 tablete, 21 de computere și laptopuri de ultimă generație, 5 imprimante și echipament de rețea.

Donația a fost făcută în cadrul proiectului Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică”, finanțat de Elveția și co-finanțat de UNFPA.

„Lotul a fost transmis direcțiilor BNS implicate în colectarea de date, calculul populației și al migrației, efectuarea recensămintelor, colectarea datelor administrative și georeferențiate. Mai exact, echipamentul va consolida procesul de colectare a datelor, prelucrarea datelor mari (Big data), va spori capacitatea de analiză a BNS, va permite utilizarea metodelor statistice moderne cum ar fi georeferențierea locuințelor, colectarea și prelucrarea datelor asistate de computer și altele”.

Nigina Abaszada, reprezentantă Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a declarat că echipamentul modern constituie un element important în procesul de îmbunătățire a capacităților BNS de colectare și prelucrare a datelor privind populația și migrația.

„UNFPA este partenerul de bază al Biroului Național de Statistică în acest domeniu și va oferi suport în continuare pentru producerea datelor de calitate despre populație, pentru a răspunde mai bine schimbărilor demografice din țară”, a conchis Nigina Abaszada.

Pe lângă capacitatea tehnică a BNS, în cadrul proiectului susținut de UNFPA și Elveția se oferă și expertiză în producerea datelor dezagregate teritoriale și pe medii de reședință pentru estimarea numărului populației cu reședința obișnuită după vârstă şi sex, prin utilizarea datelor privind migrația internă și cea internațională din surse administrative dezagregate la nivel de unități administrativ-teritoriale.

Caroline Tissot, directoarea Biroului de Cooperare al Elveției, a subliniat că „statisticile sunt esențiale pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă asumate de Republica Moldova. Datele calitative și furnizate în timp înseamnă și informații obiective, și politici ajustate pe necesitățile de dezvoltare ale comunității”.

„Suntem recunoscători Fondului Națiunilor Unite pentru Populație și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare pentru echipamentul donat. Astfel Biroul Național de Statistică a făcut un pas major în digitalizarea procesului de colectare a datelor, sporirea capacităților de analiză a informației colectate prin utilizarea metodelor statistice moderne”, a apreciat Oleg Cara, directorul general al BNS.

Proiectul „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale Biroului Național de Statistică”, finanțat de Elveția și UNFPA, are drept scop sporirea capacităților BNS în vederea realizării Obiectivului 17 din Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, în particular pe segmentul consolidării capacității statistice și asigurării disponibilității datelor dezagregate de calitate înaltă.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.