Acasă Justiţie Stoianoglo este OBLIGAT să ofere explicații, după ce SIS a CONFIRMAT că...

Stoianoglo este OBLIGAT să ofere explicații, după ce SIS a CONFIRMAT că firma lui Platon este implicată în „Laundromat” și în „furtul miliardului”: „Fie prezintă dovezi că informația SIS-ului este falsă, eronată, fie își dă DEMISIA”

0

Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu avea cum să nu știe că beneficiarul efectiv al firmei „RONIDA Invest LLP”, implicată în perioada 2010 – 2013 atât în schema de spălare a banilor rusești, dar și în „furtul miliardului”, este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Astfel, după Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a confirmat acest lucru, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este obligat fie„să prezinte dovezi că informația trimisă Comisiei parlamentare „Laundromat” este falsă, eronată, fie își dă demisia”, consideră editorialistul ziarului național, Nicolae Negru.

Acest lucru este confirmat de SIS, după ce Procuratura Generală l-a scos basma curată pe Platon „Din scrisoarea semnată de directorul SIS rezultă că „organele de urmărire penală” au fost informate despre faptul că Veaceslav Platon este beneficiarul unei companii off-shore, implicată în spălarea miliardelor rusești și frauda bancară din cadrul Băncii de Economii a Moldovei. Prin urmare a fost la curent și procurorul general, Alexandru Stoianoglo, care, odată cu venirea sa în post, s-a dedicat plenar reabilitării și spălării imaginii lui Platon. În cazul de față, Stoianoglo fie prezintă dovezi că informația trimisă la Comisia parlamentară „laundromat” de către SIS este falsă, eronată, fie își dă demisia”, a precizat editorialistul.

Potrivit lui Nicolae Negru, acțiunile lui Stoianoglo de până acum au ridicat mari semne de întrebare privind independența sa și a Procuraturii Generale.

„Presa a dezvăluit despre relația financiară a soției lui Stoianoglo cu Platon. Fără clarificările de rigoare, aflarea lui Stoianoglo în funcție va compromite definitiv instituția pe care o conduce și care, trebuie să o spunem, a fost compromisă suficient până acum. Societatea e în drept să-i ceară socoteală procurorului general. Mai ales ONG-urile, partidele, politicienii care s-au angajat în fața alegătorilor să dezoligarhizeze R. Moldova ar trebui să demonstreze principialitate și consecvență. Impresia e că Procuratura Generală a scăpat de un oligarh-„coordonator” – Plahotniuc și s-a ales cu altul – Platon”, a conchis Nicolae Negru.

Precizăm că controversatul om de afaceri, proaspăt absolvit de pedeapsă în frauda bancară, Veaceslav Platon este beneficiarul efectiv al companiilor care au luat credite neperformante de la Banca de Economii, devalizată ulterior, împreună cu alte două bănci, în schema furtului miliardului. Acest fapt este confirmat de către Serviciul de Informații și Securitatea (SIS) care a expediat un document către Comisia parlamentară de  anchetă privind Laudromatul. Documentul a fost făcut public, luni, de președinta Comisiei deputata Platfomei DA, Inga Grigoriu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.