Acasă Justiţie Serghei Railean și alte 12 persoane, plasate în arest preventiv

Serghei Railean și alte 12 persoane, plasate în arest preventiv

0

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis, astăzi, 5 mai, plasarea în arest preventiv pe un termen de 20 de zile a ex-directorului Agenției Servicii Publice (ASP), Serghei Railean, precum și a altor 12 persoane implicate în cadrul dosarului privind achiziționarea blanchetelor la ASP.

„În rezultatul examinării demersurilor procurorilor anticorupție privind aplicarea arestului preventiv în privința celor 13 persoane reținute în cadrul dosarului privind achiziționarea blanchetelor la ASP, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile a 11 persoane, liberarea provizorie sub control judiciar, pe un termen de 30 zile a unei persoane și respectiv plasarea în arest preventiv pe un termen de 20 zile a ex-directorului ASP, Serghei Railean”, a declarat procurora de la Procuratura Generală Mariana Cherpec, responsabilă pentru comunicarea cu reprezentanții mass-media.

Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul abuzului de serviciu (art.327 din Codul penal) săvârșit de către persoane publice în procesul de achiziționare a blanchetelor.

În octombrie 2021, Procuratura Generală a anunțat că a dispus pornirea urmărirea penală în baza art.327 alin.(2) din Codul penal – abuzul de serviciu, în cazul achiziționării blanchetelor în valoare de 500 de milioane de lei, licitație organizată de Agenția Servicii Publice (ASP), la sfâșiutul lunii aprilie 2021. Potrivit PG, acțiunea de urmărie penală a fost inițiată în rezultatul examinării adresării prim-ministrei Natalia Gavrilița, prin care a sesizat despre acțiunile pretins ilegale ale factorilor de decizie ai Î.S. CRIS Registru și ai ASP.

ASP a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie 2021, o licitație în valoare de aproximativ 500 milioane lei pentru procurarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. Deputatul PAS Radu Marian a emis mai multe demersuri ca respectiva licitație să fie stopată motivând că la depozitul ASP există o rezervă de 400.000 de blanchete, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ 1 an.
Ulterior, șeful ASP Vladislav Zara a acuzat instituția prezidențială că ar face presiuni asupra ASP pentru a anula licitația nominalizată. În reacție, Președinția a declarat că acuzațiile directorului Agenției vin după ce organele de drept au fost sesizate pe acest caz.

Menționăm că la data de 3 mai au fost efectuate 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.