Acasă Justiţie Viorel Morari poate reveni după gratii, dacă ridicarea excepției de neconstituționalitate va...

Viorel Morari poate reveni după gratii, dacă ridicarea excepției de neconstituționalitate va fi respinsă

0

Viorel Morari și avocatul său, Vasile Foltea, sesizează Curtea Constituțională (CC) în legătură cu examinarea excepției de neconstituționalitate a unei prevederi din Codul de procedură penală. Potrivit acestora, „planează bănuieli rezonabile”, că inițierea de către Procuratura Generală (PG) a procedurii de strămutare a cauzei penale s-a făcut intenționat, cu unic scop de a obține anularea încheierii prin care instanța de fond a refuzat prelungirea măsurii preventive aplicate inculpatului.

PG a cerut anterior strămutarea dosarului lui Morari la o altă instanță, invocând că încă de la începutul examinării acestui dosar au fost depistate probleme majore în cadrul sistemului judecătoresc.

De cealaltă parte, apărarea lui Morari susține că formularea cererii de strămutare vine în contextul în care magistrații au refuzat prelungirea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA).

„Astfel, ca efect al eventualei admiteri a cererii de strămutare a cauzei penale, acuzatorul de stat încearcă să desființeze Încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) din 14.02.2020, prin care s-a respins demersul procurorului de prelungire a arestului preventiv în privința inculpatului Morari Viorel. Această percepție derivă din conținutul neclar al dispoziției art.49 alin.(22) Cod de procedură penală, care stipulează, citez: „Curtea Supremă de Justiție hotărăște în ce măsură se mențin actele îndeplinitede către instanța la care s-a aflat cauza până la strămutare”.  Or, o analiză a sintagmei „actele îndeplinite de către instanța la care s-a aflat cauza până la strămutare”, ridică mari semne de întrebare în privința categoriilor actelor care pot fi anulate de către Curtea Supremă de Justiție cu ocazia admiterii unei cereri de strămutare a cauzei penale”, precizează avocatul în sesizarea adresată Curții Constituționale.

În acest context, avocatul invocă neconstituționalitatea prevederilor art.49 alin.(22) Cod de procedură penală: „Curtea Supremă de Justiție hotărăște în ce măsură se mențin actele îndeplinite de către instanța la care s-a aflat cauza până la strămutare”, deoarece apărarea are puternica convingere că cererea de strămutare „a fost făcută de procurori anume întru desființarea efectelor încheierii prin care s-a respins solicitarea de a prelungi termenul arestului preventiv în privința lui Viorel Morari”. 

„În acest caz, riscul ca Curtea Supremă de Justiție să aplice direct această prevedere neclară și ambiguă în cauza care-l vizează pe inculpat – este iminent și real”, invocă avocatul.

În sesizarea adresată CC, avocatul lui Morari solicită suspendarea examinării cererii de strămutare a judecării cauzei penale până la soluționarea de către CC a sesizării respective.

La 14 februarie, a avut loc prima ședință de judecată privind primul dosar în care figurează Morari, bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice.

Totodată, pe numele său a fost pornit o altă cauză, șeful suspendat al PA fiind bănuit de îmbogățire ilicită.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.