Acasă Politic Sandu: Renunțarea la neutralitate, posibilă doar dacă o vor cetățenii Moldovei

Sandu: Renunțarea la neutralitate, posibilă doar dacă o vor cetățenii Moldovei

0

Preşedintele Maia Sandu a spus că renunţarea la neutralitatea Republicii Moldova este posibilă doar dacă majoritatea cetăţenilor îşi doresc acest lucru.

Potrivit Infotag, ea a făcut declaraţia în seara zilei de luni, în cadrul unei emisiuni la Protv Chişinău.

„Acest lucru se poate face doar prin modificarea Constituţiei. Şi acest lucru este posibil doar dacă majoritatea cetăţenilor îşi doresc acest lucru. Dacă te uiţi la rezultatele sondajelor, astăzi nu există sprijin din partea cetăţenilor pentru renunţarea la statutul de neutralitate din Constituţie. Putem discuta mult de ce s-a creat o asemenea situaţie. Dar ne bazăm pe opinia cetăţenilor, pe ceea ce îşi doresc ei. Chiar dacă uneori opinia lor se formează ca urmare a manipulării şi dezinformării. Aceasta este alegerea cetăţenilor. Şi pornim de la această situaţie. Dar, în acelaşi timp, depunem toate eforturile pentru a ne asigura că cetăţenii se simt în siguranţă”, a subliniat Sandu.

Ea consideră că opiniile cetăţenilor se pot schimba în timp, iar evenimentele din regiune influenţează acest proces.

„Dacă te uiţi la Finlanda, înainte de război, cetăţenii ei credeau că este suficient să se bazeze pe propriul sistem de securitate. Dar războiul din Ucraina i-a speriat pe oamenii şi ei au decis că acest lucru nu este suficient. Apoi au decis să se alăture NATO”, a menţionat preşedintele.

Răspunzând la o întrebare despre relaţiile cu Rusia, şeful statului a confirmat că după începerea războiului din Ucraina, aceste relaţii se menţin doar prin intermediul ambasadelor.

„Nu avem ce să discutăm cu ei… Declaraţiile ruşilor, ca de obicei, sunt isterice, ameninţătoare, cu lipsă de respect faţă de cetăţenii Moldovei. Nimic nou, din păcate. Dar trebuie să facem ceea ce este în interesul Republicii Moldova şi acest lucru îl facem, dar nu ceea ce spune Moscova”, a subliniat Sandu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.