Acasă Anticipate 2021 Raport: Numărul alegătorilor din regiunea transnistreană e în creștere

Raport: Numărul alegătorilor din regiunea transnistreană e în creștere

0

În contextul alegerilor parlamentare anticipate, Promo-LEX constată, în baza datelor publicate de CEC, o reducere constantă, fie și nesemnificativă, a numărului de alegători din Registrul de stat al alegătorilor (RSA). La data de 4 mai curent, comparativ cu 2 septembrie 2020, numărul de alegători a scăzut cu circa 7 500 de persoane. Numărul de alegători fără domiciliu sau reședință și al celor din regiunea transnistreană (15,1% din numărul total) este în creștere, fapt ce creează premise pentru creșterea ponderii cetățenilor care ar putea vota pe liste suplimentare. Constatările se regăsesc în primul Raport de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, prezentat în cadrul unei conferințe de presă de Nicolae Panfil, director de programe Promo-LEX.

Din experiența observării alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, Promo-LEX atrage atenția asupra necesității desemnării unui număr suficient de membri în organele electorale inferioare și a evitării disensiunilor privind identificarea locațiilor pentru organele electorale, în special în privința secțiilor de votare pentru regiunea transnistreană.

Cu referire la contextul politic, potrivit Misiunii de observare, alegerile parlamentare sunt importante pentru calitatea și vectorul procesului decizional din Republica Moldova. 

„Alegerile anticipate urmează a fi organizate în contextul imposibilității formării Guvernului de către Parlament, chiar dacă majoritatea fracțiunilor nu au manifestat un interes sporit pentru alegerile parlamentare anticipate iminente. Dizolvarea Parlamentului s-a produs pe fundalul reducerii gradului de încredere a populației în autoritățile publice centrale, în special în Parlament și Guvern. Rolul Președinției în declanșarea alegerilor parlamentare anticipate a fost unul decisiv”, se arată în raport.

Cât privește data alegrilor – 11 iulie, Misiunea menționează că scrutinul va avea loc  după 74 de zile de la dizolvarea Parlamentului, ceea ce corespunde prevederilor Codului Electoral.

Raportul nr.1 privind Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate cuprinde rezultatele monitorizării perioadei pre-electorale și a celei electorale până la startul procedurilor de desemnare a candidaților (23 decembrie 2020 – 11 mai 2021).

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.