Acasă Economic R.Moldova a început să importe semințe de floarea soarelui din Argentina

R.Moldova a început să importe semințe de floarea soarelui din Argentina

0

Un prim transport de 31.170 de tone de semințe de floarea-soarelui și boabe de soia din Argentina a fost încărcat pe vasul Tomini Liberty și urmează să ajungă în România și Republica Moldova. Importul este efectuat de grupul Trans-Oil, controlat de milionarul Vaja Jhashi, care deține cele mai importante unități de procesare a semințelor de floarea soarelui din Republica Moldova, dar și fabrici de ulei din România, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Seceta a lovit în recoltă

Importul de semințe de floarea soarelui și boabe de soia din Argentina, are loc în condițiile în care anul trecut, seceta severă a compromis o mare parte din recoltă. 

Astfel comparativ cu anul 2019, în 2020, recolta de semințe de floarea soarelui din Republica Moldova s-a diminuat cu circa 40%, iar cea de boabe de soia de două ori și ceva.

În consecință în a doua jumătate a anului 2020 și primul trimestru al anului 2021 s-a atestat o scădere dramatică a exporturilor prin terminalul cerealier din Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG), deținut de Trans-Oil Group.PUBLICITATE

Venituri-record, grație scumpirii produselor cerealiere

În pofida scăderii semnificative a exporturilor prin terminalul cerealier de la Giurgiulești (deținut de grup), pe parcursul ultimelor nouă luni (ultima jumătate a anului 2020 – primul trimestru al anului 2021), Trans-Oil a atins vânzări-record de 936,1 milioane dolari, în creștere de 45,9% comparativ cu perioada precedentă.

Acest rezultat este explicat prin implementarea noului program de inițiere și marketing, început în anul financiar 2020 și prin majorarea fără precedent a prețurilor mărfurilor pe piețele internaționale. 

Datele grupului Trans-Oil, mai arată că în această perioadă s-a atestat o scădere cu 36,9% a volumele de procesare și rafinare, cauzată la fel de seceta severă și scăderea producției de semințe de floarea soarelui. 

Active de sute de milioane de dolari

În pofida acestor rezultate, situația financiară a grupului este una fragilă. Potrivit specialiștilor, acest lucru este confirmat prin faptul că Trans-Oil se împrumută scump pe piața internațională, inclusiv și pentru a rambursa datoriile vechi.

Astfel cea mai mare parte din recenta emisiune de eurobonduri, în valoare de 400 milioane de dolari, și dobândă de 8,45% anual va merge la rambursarea anticipată a eurobondurilor de 300 milioane dolari, cu dobânda anuală de 12% și cu scadența în 2024.

De notat că Vaja Jhashi deține circa 88% din grupul Trans-Oil, care include peste 20 de companii din Moldova, România, Cipru, Elveția, Ucraina, Irlanda, Serbia.

Grupul deține cea mai mare rețea de elevatoare, dar și două fabrici de procesarea a semințelor de floarea soarelui și terminale de transbordare a cerealelor și uleiului la Giurgiulești. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.