Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! Președintele Comisiei ”Laundromat” reacționează la acuzațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo....

ULTIMA ORĂ! Președintele Comisiei ”Laundromat” reacționează la acuzațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo. Grigoriu: ”Comisia nu a solicitat materiale din dosar și nici nu a avut drept scop substituirea anchetei oficiale”

1

Președintele Comisiei ”Laundromat” reacționează la acuzațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo, potrivit căruia ”Ancheta parlamentară s-a limitat, în mare parte, pe solicitarea materialelor din dosar, fapt inadmisibil și ilegal.” Astfel, întro reacție oferită portalului de știri SafeNews.md, Inga Grigoriu ține să contrazică acuzațiile făcute publice de către șeful Procuraturii Generale, subliniind faptul că ”Comisia nu a solicitat materiale din dosar și nici nu a avut drept scop substituirea anchetei oficiale”.

La debutul lunii decembrie, 2020, în cadrul unei emisiuni TV, Procurorul General, Stoianoglo Alexandr s-a expus cu referire la dosarul denumit generic „Laundromat”, invocând lipsa de probe privind proveniența dubioasă a banilor din Federația Rusă, cât și multă maculatură inutilă adunată în timp. La acea etapă dosarul risca să fie clasat, iar temei servea opiniile unui grup de profesori de la o instituție de învățământ cu privire la infracțiunea predicat. Reamintesc în acest context că, în același timp, pe platforma parlamentară s-a constituit o comisie de anchetă a cărei scop este să elucideze toate circumstanțele care au dus la spălări de bani în proporție deosebit de mari prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești ale R. Moldova, astfel, știrbind din imaginea țării, vulnerabilizând instituțiile statului, creând premize de a corupe atât factori decidenți, generând îmbogățiri ilicite și evaziuni fiscale, a declarat Inga Grigoriu.

Astfel, președintele Comisiei ”Laundromat” î-l contrazice pe procurorul general, afirmând că de fapt, Comisia nu a solicitat materiale din dosar și nici nu a avut drept scop substituirea anchetei oficiale, neavând asemenea atribuții și competențe.

Comisia activează deja de trei luni, luna martie reprezentând etapa finală, prin care se va lucra asupra raportului de totalizare a cercetărilor și analizelor efectuate și va veni cu concluzii privind fenomenul spălării de bani prin R. Moldova și cum a fost posibil să se întâmple acest eveniment nefast pentru statul nostru, cât și se vor organiza ultimele audieri publice de interes sporit. În activitatea sa, Comisia a adresat sute de demersuri instituțiilor responsabile sub acest aspect și a recepționat, uneori destul de dificil, răspunsuri la întrebările formulate în vederea analizei atât a cadrului legal, cât și a acțiunilor întreprinse. În acest sens, Comisia nu a solicitat materiale din dosar și nici nu a avut drept scop substituirea anchetei oficiale, neavând asemenea atribuții și competențe a declarat parlametarul.

În context, Griigoriu a ținut să sublinieze faptul că datorită activității Comisiei pe care a condus-o, Procurorul General nu mai poate invoca lipsa infracțiunii predicat așa cum anunța în decembrie.

Totuși, la această etapă, țin să menționez că unul dintre obiectivele Comisiei a fost atins – Procurorul General nu mai poate invoca lipsa infracțiunii predicat așa cum anunța în decembrie, 2020, iar în acest sens, Procuratura R. Moldova ne-a remis un răspuns la întrebările noastre cu privire la cererile de asistență juridică internațională, confirmând astfel că în Federația Rusă există cauze penale pe faptul spălărilor de bani. Ne bucurăm de faptul prin care dn Stoianoglo a recunoscut, în cadrul Raportului anual pe activitatea Procuraturii pe anul 2020 că este mult de lucru pe acest dosar și nu are de gând să îl claseze în continuare, așa cum intenționa anul trecut. Astfel, conchidem că presiunea societății, inclusiv și prin intermediul Comisiei parlamentare de anchetă denumită generic Laundromat, ajută Procuraturii să își îndeplinească atribuțiile, a conchis Grigoriu.

Precizăm că în cadrul unei ședințe care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în care a prezentat raportul său de activitate pentru anul 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că activitatea Comisiei parlamentare ”Laundromat” de ilegalitate, și anumee prin faptul că ancheta s-a liminat la solicitarea materialelor din dosar. Mai mult acesta a subliniat faptul că prin intermediul acestei Comisiei se face PR politic și are drept scop deturnarea atenției societății de la investigarea fraudei bancare.

„Este evident că, odată cu crearea Comisiei parlamentare de anchetă, acest caz a căpătat o conotație politică. Ancheta parlamentară s-a limitat, în mare parte, pe solicitarea materialelor din dosar, fapt inadmisibil și ilegal. Este clar că activitatea comisiei a urmărit două lucruri: PR-ul politic și deturnarea atenției societății de la investigarea fraudei bancare. Pentru cetățeni vreau să precizez că, dincolo de declarațiile politico-populiste precum că Procuratura intenționează să claseze dosarul „Laundromat”, investigațiile noastre se derulează și vor continua până la stabilirea tuturor circumstanțelor”, adeclarat Alenadr Stoianoglo.

CITEȘTE ȘI: După un an fără progrese, Stoianoglo din nou promite rezultate concrete în dosarul furtul miliardului: ”Dosarul l-am moștenit de la predecesori, care timp de cinci ani au mimat ancheta”

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.