Acasă Justiţie După un an fără progrese, Stoianoglo din nou promite rezultate concrete în...

După un an fără progrese, Stoianoglo din nou promite rezultate concrete în dosarul furtul miliardului: ”Dosarul l-am moștenit de la predecesori, care timp de cinci ani au mimat ancheta”

2

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, respinge acuzațiile potrivit cărora nu a făcut nimic în primul an de mandat în cadrul dosarului ce vizează „furtul miliardului”. Potrivit acestuia anul 2021 va fi unul determinant, deoarece majoritatea episoadelor din acest dosar vor fi finalizate și trimise în instanța de judecată, transmite SafeNews.md. Afirmațiile șefului procuraturii au fost făcute în cadrul unei ședințe în care a prezentat raportul său de activitate pentru anul 2020.

„Din păcate, în jurul acestui dosar planează multe speculații. Cineva încearcă să creeze percepția că timp de un an nimic esențial nu s-a făcut, că nimeni nu e tras la răspundere și că banii nu sunt restituiți statului.
Cu toate acestea, ei uită să menționeze că dosarul l-am moștenit de la predecesori, care timp de cinci ani au mimat ancheta.
Timp de un an am răsturnat aranjamentele ticluite timp de cinci ani, care intenționat duceau spre o pistă greșită pentru a se îndepărta de la adevărații organizatori, executori și beneficiari ai fraudei bancare”, a declarat astăzi Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei ședințe în care a prezentat raportul său de activitate pentru anul 2020.

Potrivit procurorului general, dosarul a fost întocmit deliberat cu erori, astfel ca să scape de răspunderea penală cei vinovați și a-i incrimina pe cei care nu au avut tangență cu această fraudă.

„Eu nu mai vorbesc deja despre apatia și nedorința Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a contribui la investigații, precum și totala indiferență, iar uneori interesul dubios al instanțelor de judecată de a ne bloca acțiunile procesual-penale anume pe acest dosar.
Anume pentru investigarea acestei cauze penale, Procuratura a fost supusă unor presiuni și critici fără precedent, potrivit cărora am revenit în anii 90 sau am avea conexiuni cu anumiți figuranți din dosar.
Am ajuns până la aceea că unii procurori responsabili de investigarea acestui dosar au fost filați de către foști factori de decizie din cadrul poliției, care în prezent deservesc interesele unui important figurant pe dosar.
Dacă e să spunem lucrurilor pe nume, atunci investigarea furtului miliardului este un adevărat război. Un război cu figuranții dosarului, cu avocații lor, cu BNM și instanțele de judecată”, menționează sursa citată.

Chiar și în pofida rezistenței din partea unor instituții, Stoianoglo promite rezultate în anul curent.

„Anul 2021 va fi unul determinant pentru elucidarea cazului. Majoritatea episoadelor vor fi finalizate și transmise în judecată, după care procesul de tragere la răspundere a celor vinovați și recuperarea pagubelor va depinde de prestația instanțelor de judecată”.

Alexandr Stoianoglo a mai adăugat că instanțele de judecată „blochează eforturile procurorilor” de a face lumină în acest dosar de rezonanță.

„Dacă ne referim la dosarul „furtul miliardului”, atunci nicio acțiune procesuală în care am fi depins de magistrați nu a trecut fără un minim blocaj din partea acestora.
Tergiversări artificiale a examinării demersurilor procurorilor și adoptarea unor decizii vădit ilegale sunt printre cele mai răspândite impedimente la acest capitol.
Am ajuns până la faza în care judecătorii anulează ordonanțele procurorilor de pornire a urmăririi penale, de punere a persoanelor sub învinuire.
Ne impun
Toate aceste acțiuni reprezintă o imixtiune directă în activitatea Procuraturii și a organului de urmărire penală cu scopul obstrucționării anchetei și nu în orice speță, ci doar atunci când sunt vizate interesele unor persoane concrete: Plahotniuc, Șor și anturajul lor”, s-a plâns Stoianoglo.

Procurorul general s-a referit și la schema numită „Laundromat”.

„Este evident că, odată cu crearea Comisiei parlamentare de anchetă, acest caz a căpătat o conotație politică. Ancheta parlamentară s-a limitat, în mare parte, pe solicitarea materialelor din dosar, fapt inadmisibil și ilegal. Este clar că activitatea comisiei a urmărit două lucruri: PR-ul politic și deturnarea atenției societății de la investigarea fraudei bancare. Pentru cetățeni vreau să precizez că, dincolo de declarațiile politico-populiste precum că Procuratura intenționează să claseze dosarul „Laundromat”, investigațiile noastre se derulează și vor continua până la stabilirea tuturor circumstanțelor”, a punctat Stoianoglo.

Precizăm că anterior, Președintele ales, Maia Sandu, declara că, după un an, spre regret, nu prea are lucruri bune de spus despre activitatea actualului procuror general.


„Nu prea am lucruri bune de spus despre activitatea procurorului general, după un an de zile, din păcate. Îmi doresc să am o discuție imediat după inaugurarea în funcția de președinte. Există o lipsă de performanță, după cum văd eu lucrurile, susținea Maia Sandu.

Stoianoglo a fost criticat și la începutul lunii decembrie 2020, după ce și-a prezentat raportul de activitate pentru un an. Atunci deputatul PAS, Dumitru Alaiba declara că Procurorul General â este de partea hoților, prin urmare, acesta i-a cerut să plece.

Domnul Stoianoglo, eu niciodată nu am avut așteptări de la DVS. Nici măcar în primele zile nu am avut așteptări. Dar sunt oameni buni care au sperat. Dumneavoastră știți că sunteți o dezamăgire chiar și pentru cei care au avut speranță în DVS? A trecut un an. Nimic. Într-un an poate nu duci la capăt toate dosarele de rezonanță, dar e suficient timp ca să arăți din ce ești construit. Dumneavoastră mai mult obstrucționați anchetarea cazurilor de rezonanță decât le ajutați. Asta vă face complice, domnule Stoianoglo. Sunteți deșert înăuntru, domnul Stoianoglo. Priviți cine vă laudă – niște escroci și impostori. Priviți pe cine dezamăgiți – pe cei care nu au furat nimic la viața lor. Acest exercițiu simplu vă va ajuta să înțelegeți în beneficiul cui munciți.
Moldova e cea mai coruptă țară din Europa din cauza la oameni ca dumneavoastră, domnule Stoianoglo. Oameni care au misiunea să lupte cu hoții, dar nu o fac, sau o fac selectiv. Așa ești de partea corupției. Când trebuie să lupți cu hoții, dar nu o faci. Să faci nimic în așa funcție înseamnă să fii de partea răului, domnule Stoianoglo. Nu o să vă numesc hoț pentru că nu am motive. Cert este că sunteți de partea hoților. Hoții se simt extrem de confortabil și în siguranță cu așa procuror general ca dumneata. Asta e motivul din care ați fost pus în această funcție de șeful Dodon. Plecați, declara deputatul.

Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror general, prin decret prezidențial, la 29 noiembrie 2019.

La 21 mai 2020, Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională noua procedură de numire și demitere din funcție a Procurorului General, dar Stoianoglo a rămas în fucție.

Cele mai remarcabile acțiuni din primul an de activitate al procurorului general au fost:

  • Eliberarea lui Platon
  • Scoaterea de sub urmărire penală a Marinei Tauber și Reghinei Apostolova, arestate acum un an de zile, figurând și în zeci de file din raportul Kroll
  • Lipsa totală de acțiuni în privința traseismului din Parlament
  • Lipsa de finalitate în dosarul privind dubla identitate a lui Plahotniuc

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.