Acasă Alegeri 2020 Pe cine va numi Maia Sandu în funcția de PREMIER

Pe cine va numi Maia Sandu în funcția de PREMIER

1

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de președinte, Maia Sandu, susține că e gata să lucreze cu forțele politice din actualul Parlament, pentru a învesti un guvern care să ajute R. Moldova să treacă de această perioadă foarte complicată, marcată de o criză pandemică profundă. Ulterior, acest executiv urmează să pregătească R. Moldova de alegeri parlamentare anticipate.

Totuși, Maia Sandu a menționat că nu va numi pe oricine în funcția de premier, în cazul în care va ajunge președintele R. Moldova.

„Eu m-am angajat să numesc în funcția de premier doar oameni onești și buni profesioniști. Noi avem o realitate în Parlamentul de astăzi. Ar putea să nu ne placă, dar asta e realitatea. Eu îmi propun să contribui la curățarea clasei politice, să contribui la curățarea instituțiilor statului, să le eliberăm rând pe rând de toate influențele politice nocive și să consolidăm profesionalismul în instituțiile statului. Pornind de la realitățile noastre, este mai greu să spună președintele cine să fie astăzi prim-ministru. E nevoie de votul Parlamentului. Eu sunt deschisă să lucrez cu forțele din Parlament ca să numim un guvern care să ajute țara să treacă prin această perioadă foarte grea și după alegerile anticipate să avem un alt fel de guvernare în general. Dar acum e mare nevoie să reducem numărul celor infectați, să oprim virusul și să ajutăm economia. Economia este într-o stare foarte complicată. Aproximativ 1/3 din întreprinderi riscă să fie lichidate. Asta e foarte grav”, a declarat Maia Sandu într-un interviu pentru Europa Liberă.

Politiciana promite să nu numească un funcția de premier o persoană compromisă, chiar dacă Curtea Constituțională a stabilit că șeful statului poate doar o singură dată să refuze candidatul propus de o majoritate parlamentară formalizată:

„Nimeni nu poate să mă impună să semnez decretul de numire a unei persoane compromise sau cu probleme de integritate. Eu nu cred că Înalta Curte va impune președintele să numească în funcție o persoană cu probleme de integritate. Acesta este angajamentul meu, o să discutăm toate opțiunile, dar până la urmă trebuie să avem oameni onești, credibili și, în același timp, buni profesioniști ca să salvăm situația în țară”.

Astfel, următorul guvern poate fi votat chiar de Parlamentul actual.

„Eu cred că noi avem nevoie de un guvern responsabil cât de curând. Noi nu ne putem permite să lăsăm Guvernul actual să-și bată joc de oameni în continuare. Va trebui să găsim o formulă prin care aducem în fruntea guvernului un prim-ministru și miniștri responsabili. Aceste forțe politice din Parlament vor trebui să discute și să obțină și acordul președintelui. Nu zic că va fi simplu. Va fi foarte complicat, deoarece lucrăm cu un Parlament ales după regulile lui Plahotniuc și Dodon, atunci când au schimbat sistemul electoral. Noi știm cu toții cum s-a ajuns aici, știm că e nevoie de alegeri anticipate, în momentul în care reușim să le declanșăm, dar până atunci trebuie să dăm țării un guvern, care să înceapă să lucreze pentru oameni. Știm că alegerile anticipate nu pot avea loc mai devreme de anul viitor, dar nu a rămas mult. În condițiile legii vom căuta aceste căi prin care să ajungem la alegeri anticipate”, a conchis Maia Sandu.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

  1. De atata ! Purceiei : nastase, deliu si chirtoaca benevol trebuie sa-si retraga candidatura !
    Actualii candidati la functia de presedinte : nastase, usatii, ivanov, chirtoaca, deliu si Porcu dodon, toti sunt Compromisi ! O Gasca de Hoti, care se sustin unul pe altul ! Hotii Nu au meritat sa fie inscrisi de CEC in cursa electorala !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.