Acasă Social O companie aeriană, afiliată unor milionari din Moldova, a cumpărat un avion...

O companie aeriană, afiliată unor milionari din Moldova, a cumpărat un avion de lux

0

Grupul Fly One, afiliat lui Vladimir Cebotari (fost adjunct al lui Vladimir Plahotniuc) şi lui Mircea Maleca, a cumpărat un avion Gulfstream G450 din clasa business. Anterior avionul ar fi aparţinut unui oligarh rus, partener de afaceri cu fostul președinte rus Dmitri Medvedev.

Anunţul despre achiziţia avionului de lux a fost făcut încă în noiembrie 2023 de către FlyOne Armenia, dar abia pe 2 mai 2024 Gulfstream G450 a ajuns la Chişinău, de unde apoi pe 5 mai, a zburat la Erevan, cu escală la Trabzon (Turcia), scrie mold-street.com.

La Erevan avionul a fost prezentat presei de către Eduard Sukiasyan (fratele unui deputat din Armenia) preşedintele grupului Sil Kapital, care deţine 20% din FlyOne Armenia SRL (46% sunt deţinute de Fly One SRL din Republica Moldova).„Astfel, pentru prima dată în Armenia și nu numai, compania aeriană poate oferi servicii premium care să răspundă nevoilor călătorilor de afaceri și turiștilor corporativi”, a menționat FlyOne Armenia, citată de Hetq.

Compania susţine că raza de zbor a unor astfel de aeronave este de peste 8.000 km, iar G450 poate găzdui până la 16 pasageri și este destinat zborurilor pe o arie geografică largă – Europa, Orientul Mijlociu și destinații transatlantice.

Potrivit paginilor specializate, preţul unor avioane de acest model variază între 12 şi 17 milioane de dolari.

Deşi a fost prezentat pe aeroportul Zvartnots, din Erevan, capitala Armeniei, noua achiziţie a fost înregistrată la Bucureşti, România, unde este înregistrată FlyOne Airlines SRL – o altă subsidiară a Fly One SRL din Republica Moldova. 

Astfel aeronava are noul cod YR-SIL: YR este codul național al României, iar SIL face parte din denumirea companiei SIL Capital, deținută de familia Sukiasyan.

„Înregistrarea aeronavei în România, membră a Uniunii Europene, este pozitivă pentru că Armenia se află încă pe „lista neagră” a UE și, prin urmare, este interzisă intrarea aeronavelor cu înmatriculare armeană în spațiul aerian al UE. În plus, vecinul nostru de vest, Turcia, creează periodic obstacole aeronavelor cu înmatriculare armeană, care, zburând spre Europa, Orientul Mijlociu sau alte țări, tranzitează spațiul său aerian”, constată Hetq.

Aceeşi publicaţie scrie că anterior avionul Gulfstream G450 (cod vechi OE-IZK)  a aparţinut anterior milirdarului rus Zakhar Smushkin (supranumit şi oligarhul celulozei).

În trecut, unul dintre partenerii săi de afaceri a miliardarului a fost fostul președinte rus, Dmitri Medvedev. Potrivit Forbes, Medvedev a lucrat în anii 90 ai secoului trecut, în calitate de consilier general la compania miliaradrului. Averea actuală a lui Smushkin este evaluată de Forbes la 2,1 miliarde de dolari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.