Acasă Economic Moldovagaz a returnat consumatorilor 300 de milioane de lei. De unde sunt...

Moldovagaz a returnat consumatorilor 300 de milioane de lei. De unde sunt banii

0

SA Moldovagaz a finalizat recalcularea costului gazelor naturale, consumate de persoanele juridice în perioada 1 ianuarie 2018 – 16 martie 2018, pentru o sumă totală de 304,758 milioane de lei (inclusiv TVA). Potrivit Serviciului relații publice al companiei, procesul a demarat în luna aprilie și s-a încheiat în august 2021, transmite SafeNews.md cu referire la Mold-street.com.

Cine a beneficiat de recalcul

În total, s-a făcut recalcularea pentru 9.154 de persoane juridice, inclusiv pentru întreprinderile din complexul termoenergetic. În cazul SA Termoelectrica suma a fost de 161,352 milioane de lei, iar la SA CET-Nord – 20,3 milioane de lei.

Recalcularea a fost efectuată sub forma de compensare a costului furnizării curente de gaze, printr-un acord privind cesiunea dreptului de a solicita o datorie sau returnarea mijloacelor bănești pe contul persoanei juridice.

În același timp, în anul 2018 s-a făcut un recalcul în valoare totală de 7,273 milioane de lei (cu TVA) pentru 56 de persoane juridice, inclusiv cămine, cazangerii și întreprinderi de distribuție a gazelor, care nu fac parte din grupul de companii Moldovagaz.

Decizia de recalculare a costului gazului consumat a fost luată pe baza hotărârii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică în aprilie 2021, iar costurile vor fi incluse ulterior în tarifele la gaze.

Deciziile ANRE au putere retroactivă

Amintim că, pe 16 martie 2018, ANRE a adoptat o decizie de a reduce cu 20,3% tarifele la gaze, iar Moldovagaz și subsidiarele ei urmau să aplice această hotărâre din 1 ianuarie 2018, adică să recalculeze retroactiv facturile achitate în primele luni ale anului 2018 de către toți consumatorii până la data aprobării noilor prețuri reglementate.

Premierul de atunci, Pavel Filip, a fost cel care a promis că decizia ANRE va fi aplicată retroactiv, iar furnizorul de gaze va găsi o soluție de returnare a plăților făcute deja la tariful vechi, mai mare.

Decizia ANRE de a aplica retroactiv tarifele la gaze a fost criticată și apreciată ca una politică și incorectă.

„Așa se întâmplă când ANRE se implică în jocuri politice: nu se termină cu bine. Ideea cu aplicarea retroactivă a tarifelor a venit de la premierul Pavel Filip. Agenția putea, însă, să spună că nu e posibil și să adopte o decizie clară și corectă, ca să nu apară asemenea confuzii și interpretări”, declara în anul 2018 pentru Mold-Street.com expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE.

Administrația Moldovagaz susținea anterior că interpretarea ANRE este ilegală, iar diminuarea tarifelor în anul 2018 a fost arbitrară, fără a lua în calcul cerințele Metodologiei de calculare a prețurilor și tarifelor la gazele naturale sau devierile tarifare ale anilor precedenți, pe fundalul lipsei costurilor de bază.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.