Acasă Social Ministerul Sănătății afirmă că vaccinul rusesc „Sputnik V” nu va fi folosit...

Ministerul Sănătății afirmă că vaccinul rusesc „Sputnik V” nu va fi folosit în R. Moldova, deoarece nu este aprobat de OMS

0

Ninel Revenco, coordonatoare a Programului național de imunizări și a Grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19, a declarat că populația din Republica Moldova va fi vaccinată doar cu vaccinurile aprobate de una dintre următoarele agenții: Agenția Europeană a Medicamentului, Food and Drug Administration din SUA și OMS. Niciuna dintre aceste organizații nu a aprobat vaccinul Sputnik V. Respectiv, vaccinul rusesc nu va ajunge la populația Republicii Moldova.

Potrivit Ninelei Revenco, Comitetul Național pentru Imunizare a luat o decizie că în RM vor fi aprobate vaccinuri sigure și cele care au fost aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului, Food and Drug Administration din SUA, și acele care au fost aprobate în lista de urgență a OMS.

„La moment sunt trei vaccinuri pe lista de aprobare de urgență a OMS: Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Ultima informație este că în SUA a fost aprobat vaccinul Johnson & Johnson. Aceste vaccinuri sunt sigure, eficiente și poziția noastră este ca populația să primească acetse vaccinuri. Programul național de vaccinare la fel aprobă doar vaccinuri precalificate de OMS. Sunt țări care aprobă și vaccinuri care nu au fost precalificate în lista de aprobare de urgență a OMS, printre care și vaccinul Sputnik V. noi ca și țară, în programul național am stipulat că vaccinurile vor fi aprobate la cerința agenției națională de sănătate publică și vor fi acele vaccinuri fie de Agenția Europeană a Medicamentului, fie de Food and Drug Administration și OMS”, a conchis Revenco în cadrul unei conferințe de presă dedicată inițierii campaniei de vaccinare în RM.

Totodată, în conferință s-a menționat că vaccinarea este, deocamdată, prerogativa exclusivă a statului, iar sectorul privat nu are deocamdată posibilitate de a vaccina.

Menționăm că la pachet cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunțat vineri că a autorizat și vaccinul Sputnik-V, produs de Rusia care nu este precalificat de OMS și nu este autorizat în UE.

În comunicatul emis de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale se spune că „pe 26 februarie a fost desfășurată ședința Comisiei Medicamentului, în timpul căreia s-a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emiterea Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an.

Prin urmare, s-a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing – EUL): Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V)”. Agenția precizează că decizia a fost luată pentru a putea iniția procesul de imunizare a populației împotriva Covid-19.

sursa: deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.