Acasă Investigații Investigație: Apartamentul secret de la Chișinău al unui general rus

Investigație: Apartamentul secret de la Chișinău al unui general rus

0

Ani la rând, generalul-locotenent Igor Konașenkov, vocea Ministerului Apărării din Federația Rusă, a ascuns în declarația sa de avere că deținea un apartament la Chișinău, orașul său natal. Și, deși locuința se afla la peste o mie de kilometri de Moscova, purtătorul de cuvânt al armatei ruse a declarat la rubrica „țara de localizare”: Rusia, în loc de Republica Moldova.

De menționat că, până a obține cheile de la ușa locuinței, situată în sectorul Botanica al Capitalei, în apartament a locuit mama sa, originară din Federația Rusă, dar și tatăl său vitreg, un cetățean ucrainean născut într-o localitate de lângă Kiev, scrie rise.md. 

Totodată, un alt oraș ucrainean, Jîtomîr, este strâns legat de generalul rus. În acest sens, echipa Rise a descoperit o galerie foto cu imagini din cadrul petrecerilor militarului aflat într-un turneu prin Rusia și Ucraina. Acesta a fost surprins în saună, la biliard și a pozat sub drapel ucrainean.

Igor Konașenkov este vocea oficială a Ministerului Apărării din Rusia. Acesta a fost numit în funcție de șef al departamentului de informații și comunicații al Ministerului Apărării în 2017 de către Vladimir Putin. 

Konașenkov s-a născut acum 57 de ani, la Chișinău. Acesta a devenit proprietarul unui apartament din sectorul Botanica al Chișinăului în anul 2010. Imobilul, cu suprafața de 48 de metri pătrați, este situat într-un bloc locativ cu cinci etaje. Acesta are două odăi și un balcon. 

Vecinii spun că își amintesc de Igor e când acesta era copil. Aceștia spun că apartamentul a fost vândut și ultima dată el a venit și a luat-o pe mama lui când aceasta a făcut 70 de ani și împreună au plecat în Federația Rusă. 

Apartamentul a fost vândut în anul 2012, când Konașenkov era angajatul Ministerului Apărării al Federației Ruse. Imobilul a fost cumpărat de o tânără moldoveancă. 

În 2010, când acesta a devenit proprietarul apartamentului, el a indicat în declarația sa de avere două apartamente pe numele lui și două pe numele soției, Natalia Biragova, care lucrează într-un spital al Ministerului Apărării rus. Totuși, la rubrica „țara de amplasare a imobilului”, acesta indică Rusia, în loc de Republica Moldova. În 2012, după ce a vândut apartamentul, Konașenkov a încetat să mai declare apartamentul. 

În 2015, acesta devine proprietarul unui apartament de aproape 100 de metri pătrați, situat într-un cartier de elită din centrul Moscovei, de peste 700.000 de dolari.

Konașenkov a fost inclus pe lista de sancțiuni în UE, Marea Britanie, Canada, Australia, dar și în alte țări. Potrivit documentului UE, acesta a fost „responsabil de manipularea informațiilor și răspândirea dezinformării cu privire la acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina”. De asemenea, „a promovat o atitudine pozitivă față de agresiunea militară neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, față de anexarea Crimeei și față de acțiunile separatiștilor din Donbas, a prezentat situația din Ucraina într-un mod părtinitor și a răspândit dezinformare cu privire la activitățile ucrainene și occidentale. 

Studiile militare, Konașenkov și le-a început la Jîtomîr, un oraș din Ucraina. Acolo, el a legat mai multe prietenii cu militari ruși și ucraineni. Unii dintre ei locuiesc și până în prezent acolo. Începând cu anul 2005, acesta s-a întors la instituțiile militare pe care le-a absolvit, fiind deja angajat al Ministerului Apărării al Rusiei. Așadar, el și-a continuat studiile la Jîtomîr, la Academia Militară de Apărare Aerospațială.

Acesta avea mai mulți prieteni din domeniu, precum locotenent-colonelul Konstantin Klepon în vârstă de 72 de ani, un ucrainean stabilit la Sankt Petersburg; Colonelul rus Oleg Artiomov de 54 de ani care lucrează la Academia Militară de Apărare Aerospațială din Tver, fiind șeful departamentului de pregătire fizică, care antrenează tinerii militari; Colonelul Vitali Tsibulski în vârstă de 71 de ani, un alt militar care apare alături de purtătorul de cuvânt al armatei ruse.

Citiți întreaga investigație aici.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.