Acasă Economic INCE: În 2021 PIB-ul Moldovei va spori cu 9,2%

INCE: În 2021 PIB-ul Moldovei va spori cu 9,2%

87
0
ads

În 2021, PIB-ul Republicii Moldova va spori cu 9,2%. Datele au fost prezentate de Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) în publicaţia trimestrială „Tendinţe în economia Moldovei”.

În raport se mneţionează că în 2021 PIB-ul nominal al RM se va ridica la 237 mlrd. lei.

„Moldova a înregistrat indicatori înalţi de creştere economică în ianuarie-iunie. În prima jumătate a anului, PIB-ul a sporit cu 11,7%”, se relatează în publicaţie.

Experţii fac legătura cu dinamica creşterii valorii adăugate brute în industrie, comerţ, servicii de transport, construcţii, servicii de cazare, catering şi tehnologiile informaţiei.

Se aşteaptă ca, din graţie condiţiilor climatice favorabile din a doua jumătate a anului, agricultura să aducă o contribuţie semnificativă la creşterea PIB-ului.

Experţii prezic o creştere a investiţiilor în 2021 (+10,2%), dar menţionează că Moldova „rămâne neatractivă pentru investitorii străini, deoarece fluxul net de investiţii directe este nesemnificativ”.

„Accesul la finanţare, reducerea riscurilor politice şi a costurilor pentru mediul de afaceri – rămân cele mai importante obiective pentru atragerea investiţiilor”, se relatează în publicaţie.

Conform previziunilor INCE, creşterea exporturilor va constitui 15%, a importurile – 25%. Experţii nu se aşteaptă la „fluctuaţii grave ale cursului de schimb al leului”, estimând o inflaţie medie anuală de 5%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here