Acasă Investigații Identitatea imaculată a „bancherului negru”

Identitatea imaculată a „bancherului negru”

0

Oligarhul fugar, Vladimir Plahotniuc, a ordonat SIS-ului să-i ofere bancherului rus, Gherman Gorbunțov, o nouă identitate 

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au intrat în posesia unui document care demonstrează că Gherman Gorbunțov, controversatul bancher rus implicat în scheme de spălări de bani, a obținut, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), un alt pașaport moldovenesc pe numele de Ivan Piotr Kirov, transmite SafeNews.md cu referire la anticorupție.md.

Mai  exact, este vorba de un extras din Registrul de Stat al Populației despre noua identitate a lui Gherman Gorbunțov. Potrivit documentului, părinții lui Ivan Kirov sunt Kirov Piotr și Kirov Lidia. În noul document, acesta s-a născut la Tiraspol și este cetățean al Republicii Moldova, dar păstrează ca dată de naștere data sa reală care apare în sursele publice, 12 aprilie 1966.

Actul de identitate nu conține nimic despre naționalitatea, situația militară și studiile deținătorului. Drept solicitant al noii identități figurează Serviciul de Informații și Securitate. Destinația actului de identitate este pașaport „de serviciu”.

Solicitată să ofere detalii despre temeiul acordării acestui document cetățeanului Gherman Gorbunțov pe numele unei alte identități, responsabila de comunicare cu presa a Serviciului de Informații și Securitate, Daniela Mînzat, ne-a comunicat că această structură nu a făcut o asemenea solicitare. 

„SIS nu a solicitat acordarea cetățeniei Republicii Moldova, inclusiv sub o altă identitate, cetățeanului Gorbunțov Gherman d.n. 12.04.1966”, a spus Daniela Mînzat. 

Solicitările reporterilor CIJM față de Agenția Servicii Publice și Ministerul Afacerilor Interne au rămas fără răspuns. 

Cel care a făcut public faptul că Gherman Gorbunțov, supranumit „bancherul negru”, ar deține pașaport moldovenesc sub o altă identitate a fost actualul primar de Bălți, Renato Usatîi, candidat la funcția de deputat în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie pe lista Blocului Electoral cu aceeași denumire. 

Usatîi a declarat în decembrie 2019, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că bancherul rus Gorbunțov are dublă identitate în R. Moldova.

„Pot să vă spun astăzi cu certitudine și în timpul apropiat voi demonstra și probe. Plahotniuc i-a mai eliberat lui Gorbunțov un pașaport pentru ca să îl protejeze și pentru ca acesta să nu nimerească în vizor, pe numele Piort Kirov””, a declarat liderul Partidului Nostru.

Totodată, actualul primar de Bălți a mai spus că fostul președinte Igor Dodon ar fi știut despre acest lucru.

După obținerea documentului, reporterii CIJM au solicitat serviciului de presă al Blocului Electoral Renato Usatîi să ofere mai multe detalii despre circumstanțele în care Gorbunțov a obținut pașaport pe o altă identitate, dar serviciul presă al formațiunii a refuzat să comenteze. 

„Clubul select” al celor cu duble identități

La rândul său, fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a afirmat în februarie 2020 că două persoane ar fi obținut ilegal a doua identitate.

Igor Dodon și Renato Usatîi în perioada protestelor din 2015. Foto: zdg.md

„Una este Plahotniuc, iar pe cea de-a doua nu am numit-o [din cauza că] serviciile mi-au spus că este informație secretă. A doua persoană nu este Iaralov, pe care mi-au prezentat-o atunci. A doua persoană este Vaja Jhashi”, a spus Dodon în cadrul videoblog-ului săptămânal „Președintele răspunde”.

După declarațiile lui Dodon, deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, l-a criticat pe fostul președinte socialist că a făcut publice informațiile despre „clubul select” al persoanelor cu duble identități abia în februarie 2020, deși ar fi știut despre acest lucru încă în iulie 2019, imediat după fuga lui Plahotniuc din iunie 2019. 

 „Domnul președinte Igor Dodon a fost informat de către mine personal încă la 1 iulie 2019 printr-o scrisoare secretă, cu titlu personal, despre anumite ilegalități care se întâmplau în acea perioadă [regimul Plahotniuc – n.r.]. Inclusiv despre faptul că prin scrisoarea secretă numărul 78 / C, adresată personal pe 1 iulie 2019, l-am informat că Plahotniuc ar deține o dublă identitate”.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, parlamentarul Chiril Moțpan a făcut publice actele emise pe numele lui Novac Vladislav Vladimir (Vladimir Plahotniuc) și al lui Reznik Aleksandr Mihail (Vaja Jhashi).  

De asemenea, Usatîi l-a acuzat public pe fostul preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, că i-ar fi acordat lui Gorbunţov cetăţenia moldovenească prin decret prezidenţial. Anterior, în 2016, şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declarase într-o postare pe Facebook același lucru. 

De altfel, acest lucru se confirmă prin căutare în Monitorul Oficial. Fostul președinte Vladimir Voronin a fost cel care i-a acordat cetăţenia Republicii Moldova „bancherului negru”. 

„În temeiul art. 88, lit. c) din Constituția Republicii Moldova și al art. (2) din Legea cetățeniei Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova decretează: Articol unic. – Se acordă cetățenia Republicii Moldova domnului German GORBUNTSOV (ortografie diferită), născut în 1966 în Federația Rusă.”, se arată în Monitorul Oficial.  

Mai departe citiți pe anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.