Acasă Istorii din spatele culisei FOTO// Calvarul prin care a trecut o mamă care a refuzat să...

FOTO// Calvarul prin care a trecut o mamă care a refuzat să dea bani pentru cadouri la școală

2

Povestea colectării de bani pentru diferite evenimente și ocazii din școlile din țară este un subiect care se perindă în timp și se pare că acest tip de corupție nu prea deranjează, ba din contra, este susținut de către unii părinți ai copiilor din instituțiile de învățământ din Moldova.

Un caz care ne-a atras atenția în acest sens a fost mesajul publicat al unei mame din Cricova, a cărui copil a mers în clasa a V-a la Liceul „Alexei Mateevici”. 

Totul a început de la un simplu mesaj, spune Victoria Griza.

„Într-o zi, după ce primesc un mesaj de la nu știu cine și mă anunță că se strâng câte 100 de lei pentru a felicita învățătoarea și directoarea cu ocazia Zilei Profesorului, merg la director să clarific situația, că doar nu este normal să circule astfel de mesaje corupte în spațiul liceului!”, scrie mama băiatului pe Facebook.

După ce a mers la directoare, Victoria Griza s-a confruntat cu o situație, să zicem neașteptată pentru ea, pentru că spune că prima reacție pe care i-a dat-o directoarea a fost: „Da’ ce, ți-a băgat cineva mâna în buzunar?”. Surprinsă de reacție, mama copilului scrie că nu putea să creadă că se poate purta un dialog în așa fel.

„Un director de instituție publică, pedagog cu experiență, studii avansate, recalificări… fără un pic de etică sau empatie față de sesizarea unui părinte în privința colectării ilegale de bani, chiar dacă nu particip. Sfatul doamnei directoare a fost: «Nu achita dacă nu vrei»”, adaugă mama copilului în postare.

Totul nu s-a oprit aici, pentru că peste o oră mama copilului a fost chemată de către profesoara de clasa I, împreună cu șefa Consiliului Părintesc din clasa respectivă, cea care a transmis mesajul despre colectarea banilor.

În rezumat, spune Victoria Griza, „doamna profesoară a declarat că nu acceptă niciun cadou, subliniind de mai multe ori acest lucru”.

Seara însă, a început hărțuirea adevărată, povestește autoarea postării, „ca să mă facă să închid gura pe vecie”.

„Pe grupul de părinți ai copiilor din clasa a V-a, diriginta scrie un mesaj precum că o mamă (trădătoare) a fost la directoare și, citez: «Și-a exprimat nemulțumirea pentru intenția de a felicita profesorii cu ziua profesională a acestora, afirmând că învățământul este gratuit […] Nu salut când un grup de oameni se implică și fac, dar alții sunt doar consumatori, dar mai pun și bețe în roate».”

Mama copilului povestește că și-ar fi dorit ca această problemă, odată apărută, să fie rezolvată cu ea în privat, pentru ca să fie auzită versiunea ei și să fie evitat un posibil conflict.

„S-ar fi putut evita să mă aruncați în gura părinților ca să vă ia apărarea, ca să vă alinte orgoliul, să va liniștească, să vă protejeze. Este foarte neprofesional!”

Dorind să aflăm care au fost urmările acestui mesaj public, doamna Griza ne-a comunicat că: „Atitudinea părinților este înclinată să mă susțină. Am observat că majoritatea nu cunosc că taxele ilegale nu sunt obligatorii, nu știu de fapt ce înseamnă mita”.

Dânsa a adăugat: „Timp de doi ani, nimeni nu a vorbit despre corupție, din contra, se observă o încurajare ca să dai bani cu diferite ocazii, să nu critici despre asta sau, Doamne ferește, să contești acțiunile lor vreodată”.

Întrebând-o dacă intuiește o posibilă schimbare de atitudine în raport cu copilul ei din partea profesorilor, spune că nu crede, menționând că „răzbunarea ar putea veni mai târziu, doar trăim într-un orășel mic”.

A existat vreun conflict înainte de această situație cu administrația liceului?

„Anterior acestei vizite, am mai avut alta înainte de începerea anului școlar. Atunci, doamna mi-a vorbit că a auzit că am glas în clasă și că nu achit fondul școlii. Când am întrebat-o dacă îmi dă bon fiscal, a zis că nu este încă înregistrată asociația, dar 50 de lei nu este atât de mult, sugerându-mi să fiu femeie gospodină, ca să nu fie arătat copilul meu cu degetul, adăugând că îl cunoaște pe soțul meu ca un om muncitor, deci n-ar fi problema în bani.”

Redacția noastră a aflat și opinia celeilalte părți implicate în această situație. Am telefonat administrației instituției și, discutând cu directoarea Liliana Bolocan, dumneaei a infirmat toate acțiunile relatate mai sus, ba mai mult decât atât, a spus că: „Eu creez condiții optime elevilor școlii noastre și nicidecum nu agreez corupția în instituție!”.

Directoarea a adăugat că toate cele apărute în postările publicate de mama copilului sunt „mărturii false”.

Mai mult, după apariția mesajului în mediul online, instituția Liceului „Alexei Mateevici” din Cricova a fost vizitată de CNA, iar directoarea spune că aceștia n-au depistat dovezi de corupție, pentru că în cadrul instituției nu există niciun fel de abatere legală, tot ce se întâmplă este transparent și în temeiul legilor.

Directoarea menționează că intuiește că toată această indignare a mamei copilului este rezultatul unei manipulări, spunând următoarele: „Eu cred că ea a fost manipulată ca să scrie toate astea”. De ce însă, n-am primit un răspuns clar.

„Păi între 600 și 800 de lei de fiecare, nimica toată”

Dar lucrurile par să nu se termine aici, pentru că la o săptămână distanță, Victoria Griza face public un alt mesaj, aproximativ de același ordin.

„La început de iunie, am avut ședința online cu părinții. Credeam că o să fie vorba despre copii și despre vacanța în carantină, dar iată că aud de la șefa Comitetului Părintesc: «Haideți să hotărâm cum facem cu dulapurile individuale ale fiecărui elev, doriți cu cheie, sau fără… Noi doar o facem pentru binele copiilor noștri!».”

De data aceasta, povestește Victoria în postare, reprezentanții comitetului au venit cu propunerea să confecționeze din cont propriu dulapuri pentru fiecare copil în parte pentru protejarea de COVID-19, după care lista cu propuneri a continuat.

„Dar hai să facem și podul (în anexa clasei), da’ hai să fie din «ghipso-carton», da’ hai și niște tapete, iată și meșteri s-au găsit. «Câți bani?» sună următoarea întrebare, „«Păi între 600 și 800 de lei de fiecare, nimica toată», în pandemie!”

Autoarea publicației spune că nu participă la astfel de discuții, pentru că membrii chatului cunosc deja că dumneaei este împotrivă, dar spune că: „Mă gândeam cum o să meargă copilul meu în noul an școlar, știind că toți au dulap și al meu nu”, dar iată că a venit și răspunsul, adaugă Victoria Griza: „Chiar dacă careva părinți nu vor putea, noi vom acoperi cheltuielile, ca toți să aibă (dulapuri)”.

Autoritățile atenționează ani la rând că acțiunea de colectare ilicită a banilor în instituțiile publice este interzisă.

„Școala arată bine, dar nu din banii publici, ci din banii strânși de părinți pentru «binele copiilor», nu din donații, căci pentru donații bănești trebuie să fie un cont deschis în bancă. Dacă se donează bunuri, se încheie un contract, se indică bunul primit în registrul donațiilor. Se eliberează bon pentru orice leu sau orice bun”, scrie mama copilului în postare.

Indignarea cea mai mare a doamnei Griza a crescut atunci când a urmat un alt mesaj din care a aflat că de confecționarea mobilei pentru elevi se poate ocupa soțul directoarei: „Majoritatea mobilei din liceu este făcută de el”.

„Culmea a venit când un părinte, cu cele mai bune intenții, a dat o idee”, scrie Victoria Griza, „soțul doamnei Liliana Bolocan, directorul nostru, face și el mobilă, poate apelăm și să vedem ce prețuri ies”.

Victoria adăugă că: „La nicio adunare, ședință sau careu nu s-a discutat despre corupție. Niciun membru al direcției nu s-a pronunțat asupra acestui fenomen. Părinții nici nu știu ce este corupție și ce nu. Ei știu una: «Dacă nu dau bani sau dacă vorbesc, copilul meu va suferi». Profesorii, deși pot fi avertizor de integritate, nu știu de ce tac. De fapt, știm. Se fac presiuni”.

Și în acest sens, echipa #diez n-a ezitat să afle opinia directoarei liceului asupra acestui subiect. Dumneaei invalidează aceste mesaje și declarații, spunând că soțul ei n-a confecționat niciodată mobilă pentru această instituție, dar a adăugat apoi că: „Da, a montat niște mobilă pentru școală, dar asta a fost cu mulți ani în urmă, pe vremea când nu eram în funcție de directoare”.

„Jos întreținerea școlilor și grădinițelor publice cu banii părinților! Lăsați părinții să vorbească. Nu corupției!”, este mesajul final al Victoriei Griza, mama copiilor care merge împotriva sistemului de colectare a banilor în școli pentru evenimente și sărbători.

diez.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

2 COMENTARII

  1. Cei care acceptă mituirea , distrug educația și viitorul copiiilor . Mi-am făcut cruce în patru părți când am absolvit cu copii liceele. Unul cu plată, legalizată. Altul – cu una neoficială. Liceele de azi au trecut limita roșie a rușinii. Învățămîntul are nevoie de o reformă PROFUNDĂ. De redus numărul elevilor în clase. De sporit cerințele față de profesori. Transparență și legalitate totală. Din păctae la RM mai domină stilul autoritar în educație….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.