Acasă Exclusiv EXCLUSIV // DOC // BNM a transmis Maiei Sandu, informații privind...

EXCLUSIV // DOC // BNM a transmis Maiei Sandu, informații privind ”frauda bancară”: ”Declarațiile procurorului general, subminează autoritatea băncii”

0

Banca Națională a Moldovei își reiterează poziția potrivit căreia instituția a conlucrat activ cu organele Procuraturii, în contextul inestigării ”fraudei bancare”, respingând repetat declarațiile procurorului general, Alexandr Stoianoglo, potrivit căruia instituția nu și-a dorit conlucrarea pe aceste dosare. Acest fapt se arată într-o scrisoare a Bancii Naționale a Moldovei, expediat în adresa Președintelui țării Maia Sandu, privind unele aspecte ale procesului de investigare a ”fraudei bancare”.

Mai mult, BNM susține că declarațiile procurorului general, subminează autoritatea Băncii Naționale a Moldovei în calitate de organ de reglementare, supraveghere și rezoluție bancară, calitate extreb de importantă petru continuarea stabilității sistemului bancar.

În continuare vă prezentăm scrisoarea integrală, intrată în posesia redacției SafeNews.md, remisă Președintelui țării Maia Sandu:

Amintim că procurorului general Alexandr Stoianoglo a declarat la 26 februarie că Banca Națională a Moldovei nu ar avea dorința de a se implica activ în finalizarea dosarului privind frauda bancară.

În replică, BNM declara atunci că a colaborat cu organele de urmărire penală și continuă să o facă deschis.

„Banca Națională a Moldovei precizează că a colaborat și colaborează pe deplin cu organele de urmărire penală, oferind toate materialele existente, explicații, specialiști etc. la solicitarea acestora, precum și din proprie inițiativă. Doar în anul 2020, BNM a transmis date în format electronic de peste 1 milion de fișiere. În același timp, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de peste 10 mii de file”, notează instituția.

La sfârșitul lunii ianuarie curent, Procuratura Generală anunța că trei administratori ai unor companii figurante în raportul Kroll vor ajunge în fața magistraților. Este vorba despre Andrei Nirauța, conducătorul „Caritas Group”, Ala Guțu, administratoare a companiei „Provolirom SRL” și Tatiana Dolghina, administratoarea „Dracard SRL”.

 Cele trei companii sunt vizate în dosarul fraudei bancare pentru că ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

Menționăm că, în baza informațiilor din raportul Kroll, dar și a celor prezentate de Banca Națională a Moldovei, mai multe companii cunoscute ca fiind din cadrul „grupului Șor”, printre care și „Caritas Group”, „Provolirom” și „Dracard”, ar fi extras, în 2014, din cele trei bănci implicate în „furtul miliardului” circa 15 miliarde de lei.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.