Acasă Social Forța Fermierilor anunță un protest: Situația s-a înrăutățit și mai tare

Forța Fermierilor anunță un protest: Situația s-a înrăutățit și mai tare

0

Asociația Forța Fermierilor anunță că va organiza mâine, 21 iunie, un protest de avertizare cu tehnica agricolă în mai multe raioane, întrucât, potrivit unei declarații, situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare.

Forța Fermierilor menționează că va fi o manifestație doar cu lozinci economice și îndeamnă forțele politice să ocolească acest protest. Orice încercare de a politiza acțiunea respectivă va fi considerată drept provocare și vor fi luate măsuri de curmare.

Potrivit declarației, la data de 13 iunie curent, Asociația a menționat despre posibilitatea organizării unui protest în cazul în care nu vor fi lansate negocieri cu conducerea țării privind problemele din sectorul agroindustrial.

De atunci, șefa Guvernului nu a avut întrevederi cu fermierii, iar discuțiile cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară nu s-au soldat cu niciun rezultat. 

„În ultima săptămână situația fermierilor din țară s-a înrăutățit și mai tare. Piața motorinei angro practic nu mai există în Moldova. Prețul la diesel se apropie de 33 de lei per litru, iar fertilizanții s-au scumpit până la 24 de mii de lei per tonă. În mai puțin de un an, prețurile la carburanți au crescut cu aproape 300%, iar la inputuri – cu peste 400%.

Totodată, mulți agricultori sunt blocați cu stocuri de producție agricolă în situația interzicerii exportului de grâu și a unei piețe stagnate în urma acțiunilor unui grup îngust de operatori, care importă masiv cereale și floarea-soarelui din Ucraina.

În același timp, fermierii sunt informați că doar în primele cinci luni ale anului Bugetul Public Național a încasat venituri suplimentare în mărimea de 3,6 miliarde de lei, o bună parte dintre care se datorează scumpirii semnificative a resurselor necesare producerii agricole, procurate de fermieri. În paralel, țara a beneficiat de mai multe ajutoare de la partenerii externi, cum ar fi Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială etc. Agricultorii își pun întrebarea rezonabilă, de ce măcar o mică parte din aceste venituri nu pot fi alocate pentru sectorul agrar? Vă atragem atenția că pentru restituirea sumelor depline ale accizelor la toată motorina, procurată de fermierii mici și mijlocii în anul 2022, e nevoie suplimentar doar de aproximativ 150 de milioane de lei”, se menționează în declarație.

Agricultorii sunt dispuși în continuare la dialog cu autoritățile, iar revendicările lor rămân neschimbate:

– restituirea fermierilor (cu excepția agroholdingurilor) accizelor în sumele depline la toata motorină, procurată de agricultori în anul 2022, cu debirocratizarea mecanismului de rambursare; 

– compensarea parțială a costurilor motorinei, fertilizanților și pesticidelor în contextul scumpirilor exorbitante din ultimele 6 luni; 

– neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei până la 1,5 lei per litru; 

– deblocarea exportului de grâu sau procurarea în rezerve de stat a cel puțin 100 de mii de tone de grâu de la fermierii autohtoni. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.