Acasă Extern FOTO // Legea privind agenții străini, votată: Proteste violente în Georgia

FOTO // Legea privind agenții străini, votată: Proteste violente în Georgia

0

A fost a doua noapte cu proteste violente în capitala Georgiei, Tbilisi. Poliția a dat cu gaze lacrimogene și grenade asurzitoare în protestatarii care încercau să intre în Parlament. Furia lor este îndreptată împotriva controversatului proiect de lege „a agenților străini”, care ieri a fost adoptat și în a doua lectură de Parlament, în ciuda mobilizării masive din stradă.

Mii de oameni fluturând steaguri ale Georgiei și ale Uniunii Europene s-au adunat în fața parlamentului. De aproape o lună, oamenii ies cu zecile de mii, la demonstrații tot mai mari, iar cea de aseară a fost cea mai mare de până acum, scrie digi24.ro.

Protestatarii au ridicat baricade și au dat foc, în timp ce polițiștii au folosit tunurile cu apă. Parlamentarii au aprobat miercuri cu 83 de voturi pro și 23 împotrivă în a doua lectură controversatul proiect de lege „a agenților străini”.

Proiectul de lege prevede ca organizațiile care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să fie înregistrate ca agenți străini. Inițiativa vine de la partidul de guvernământ Visul Georgian și seamănă foarte bine cu o lege adoptată în Rusia, care a redus la tăcere vocile critice.  

Președinta țării, aflată în conflict cu guvernul, a promis să se opună prin veto. Însă Visul georgian are suficiente voturi pentru a-l depăși. Odată adoptată, legea ar putea distruge șansele Georgiei de aderare la UE. Partidul de guvernământ din Georgia dorește ca acesta să fie adoptat până la sfârșitul lunii. UE avertizează că acest proiect ar putea afecta parcursul Georgiei de aderare la UE. 

Protestatarii se tem că proiectul de lege ar putea fi folosit pentru a bloca criticile înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an. 

O lege similară, care a intrat în vigoare în Rusia în 2012, a fost folosită pentru a înlătura vocile care contestă politica de la Kremlinul – inclusiv personalități culturale marcante,  organizații media și grupuri ale societății civile. O serie de lideri europeni au avertizat că proiectul de lege este „incompatibil” cu normele și valorile europene. Dar guvernul prim-ministrului georgian Irakli Kobakhidze rămâne ferm. Kobakhidze a acuzat ONG-urile că au încercat să organizeze revoluții în Georgia de două ori, că promovează „propaganda gay” și că atacă Biserica Ortodoxă georgiană. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că urmărește evenimentele din Georgia cu „mare îngrijorare”. Într-o postare pe X, fost Twitter, ea a adăugat: „Poporul georgian vrea un viitor european pentru țara sa. Georgia se află la o răscruce. Ar trebui să mențină cursul pe drumul către Europa”.

gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images
gallery images

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.