Acasă Anticipate 2021 Experți, despre secţiile de vot în Transnistria: ”O comandă de la Moscova”

Experți, despre secţiile de vot în Transnistria: ”O comandă de la Moscova”

0

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide trei secţii de votare în regiunea controlată de către separatiştii de la Tiraspol este o comandă care a venit de la Moscova pentru a sprijini blocul PSRM şi PCRM în alegeri. Cel puțin asta afirmă analistul politic Anatol Ţăranu. În același timp, membrul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că această decizie reprezintă o atentare la securitatea naţională a R. Moldova şi este contrară Codului Electoral.

„Cum poţi să faci alegeri într-o zonă din R. Moldova unde nu funcţionează legea R. Moldova, cum poţi să faci alegeri acolo unde nu sunt respectate elementarele norme democratice?C hiar dacă aceste secţii vor aduce 15 mii de voturi, ei chiar cred că aceste voturi ar putea să determine victoria forţelor care mizează pe acest lucru? Este evident că deschiderea acestor secţii de votare crează precedente foarte periculoase”, a spus Ţăranu.

Acesta a specificat că „pe parcursul celor 30 de ani autorităţile regiunii transnistrene niciodată nu permiteau deschiderea secţiilor de votare, pentru că ei socoteau aceasta ca o ingerinţă în aşa-numita suveranitate a republicii”.

„Acum apare întrebarea, de ce de această dată ei aplică o altă logică, de ce merg împotriva propriei suveranităţi? Este clar că nu a putut să o facă doar Chişinăul, este o comandă care a venit dintr-un centru mult mai autoritar decât cel de la Chişinău.
Care este acest centru, este absolut evident – Moscova! Deschiderea acestor trei secţii de votare arată cât de intensă
este intervenţia factorului extern în treburile R. Moldova.Nu este vorba de Occident, ci de Est, de Moscova, care încearcă să deturneze procesul electoral în R. Moldova”, a menţionat analistul.

Sergiu Litvinenco a amintit că Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat despre riscurile pe care le implică deschiderea acestor secţii.

„Această decizie a CEC-ului atentează la securitatea naţională a R. Moldova, lucru confirmat însuşi de Serviciul de Informaţii şi Securitate.
Vreau să citesc dintr-un text de lege ca fiecare telespectator să înţeleagă cât de gravă este decizia de a deschide trei secţii de votare în afara teritoriului controlat de autorităţile constituţionale ale R. Moldova.
Articolul 32, alin. 3, litera „a” din Codul Electoral spune aşa: Secţiile de votare se vor deschide în unităţile administrativ teritoriale aflate sub controlul constituţional al autorităţilor R. Moldova aflate atât pe malul stâng cât şi pe malul drept al Nistrului.
Este o normă imperativă care spune că secţiile de votare se vor deschide doar acolo unde autorităţile constituţionale deţin controlul”, a spus Litvinenco.

Amintim că pentru prima dată în istoria R. Moldova autoritatea electorală a decis deschiderea a trei secţii de votare în regiunea necontrolată de autorităţile constituţionale.

Este vorbra de două secţii la Tighina şi o secţie la Corjova, raionul Dubăsari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.