Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor Anticipate Parlamentare (ENEMO) din Moldova a constatat motive de îngrijorare în timpul monitorizării procesului electoral din Moldova. Despre acest fapt se menţionează în raportul intermediar al misiunii, prezentat miercuri 30 iunie.
Potrivit şefului adjunct al misiunii, Elene Nizharadze, legislaţia electorală existentă a Republicii Moldova îndeplineşte standardele internaţionale şi poate asigura alegeri democratice dacă este implementată corect. Cu toate acestea, unele dispoziţii trebuie „revizuite serios” pentru „a oferi o reglementare mai bună cu privire la litigiile legate de alegeri, utilizarea resurselor administrative într-o campanie, monitorizarea finanţării campaniei şi alte probleme”.
Expertul a menţionat că campania electorală a luat avânt după înregistrarea majorităţii concurenţilor, dar, în acelaşi timp, nerespectarea standardelor de siguranţă în contextul pandemiei în timpul întâlnirilor cu alegătorii (lipsa unei măşti, nerespectarea distanţa socială) provoacă îngrijorări.
„Ea a mai spus că „discursul de ură” a fost observat în mod constant în luările de cuvânt ale candidaţilor şi, deşi CEC a sugerat partidelor să semneze angajamentul de a nu recurge la acest lucru, doar două partide au făcut acest lucru.
„Misiunea îşi exprimă îngrijorarea cu privire la încălcările din timpul campaniei, referitor la favoritismul din partea guvernului faţă de anumiţi concurenţi, implicarea instituţiilor statului în campanie, acuzaţiile de luare de mită la vot şi utilizarea resurselor administrative.”
Experţii sunt, de asemenea, sunt îngrijoraţi de faptul că guvernul a alocat doar 56% din suma solicitată de către CEC (125 de milioane de lei) pentru organizarea alegerilor.
Aceştia au menţionat că mulţi interlocutorii misiunii „şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la decizia CEC de a deschide secţii de votare în străinătate, considerând-o motivată politic, iar problema în sine a provocat controverse şi litigii”.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.