Acasă Justiţie DOSARUL STATNÎI// Încă 30 de zile de arest la domiciliu. Cum comentează...

DOSARUL STATNÎI// Încă 30 de zile de arest la domiciliu. Cum comentează fostul procuror anticorupție

0

Magistrații au prelungit termenul de arest pentru fostul procuror anticorupție Roman Statnîi cu încă 30 de zile. Decizia a fost luată ieri, 16 iulie, de către judecătorii din cadrul Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana.

Magistrații au admis, integral, demersul Procuraturii Generale de prelungire, cu încă 30 de zile, a arestului la domiciliu pentru fostul procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție, Roman Statnîi.

Contactat de SafeNews.md, Statnîi a declarat că nu avea mari aștepări ca examinarea demersului procurorilor să fie una obiectivă.

Nu aveam așteptări rezonabile privind examinarea obiectivă și constatarea ilegalității aplicării măsurii preventive, deoarece judecătorul, prin refuzul audierii martorilor, și examinării demersului într-o ședință publică a acționat contrar jurisprudenței CtEDO și prevederilor Hotărârii Plenului Curții Supreme de Justiție nr.1 din 15.04.2013 Despre aplicarea de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale legislaţiei de procedură penală privind arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu”, a declarat Statnîi.

Statnîi a menționat și faptul că din start ședința a fost desfășurată cu încălcări. Potrivit dânsului, chiar și până la începerea examinării demersului procurorilor, judecătorul a făcut declarații ce contravin prevederilor legale.

În cadrul examinării judecătorești judecătorul până a începe examinarea propriu zisă a demersului de prelungire s-a expus public aferent faptului că bănuiala rezonabilă precum că aș fi comis fapta incriminată deja este stabilită de procuror prin ordonanță și că el examinează doar necesitatea prelungirii arestului, ceea ce vine în contradicție cu prevederile Hotărârii nr.1 din 15.04.2013 a Plenului Curţii Supreme de justiţie a Republicii Moldova despre aplicarea de către instanţele judecătoreşti a unor prevederi ale legislaţiei de procedură penală privind arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu, susține fostul procuror.

Un alt aspect important, spune Roman Statnîi este și faptul că numele judecătorului care a aprobat decizia, se regăsește printre judecătorii din cadrul judecătoriei mun. Chișinău sediul Ciocana, care au invocat pretinse influențe și hărțuiri din partea Procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție, unde a activat dânsul. 

Mai mult decât atât, Statnîi a declarat că demersul procurorului avea carențe de conținut, ceea ce genera respingerea obligatorie a demersului de prelungire a măsurii preventive. Acest lucru, însă nu s-a întâmplat.

În primul rând, procurorul nu a probat faptul existenței unei bănuieli rezonabile privind comiterea faptelor de care sunt învinuit. În al doilea rând procurorul nu a dovedit existența și seriozitatea riscurilor, or argumentele în defavoarea eliberării, expuse în demers sunt generale și abstracte și nu se referă la fapte concrete și personalitatea învinuitului, alte aspecte. Prin urmare instanța întru respectarea pct.44 în coroborare cu pct.30 a Hot nr.1 urma să dispună respingerea demersului, ori nu a fost dovedit existența în CUMUL a bănuielii rezonabile că subsemnatul ar fi comis fapta incriminată, cel puțin un risc de la pct.6 a hot. nr.1 și imposibilitatea aplicării măsurii mai blânde, a punctat Statnîi.

În context, fostul procuror anticorupție a declarat că va contesta decizia magistratului, la Curtea de Apel, Chișinău.

SafeNews.md amintește că Roman Statnîi este învinuit că ar fi fabricat o cauză penală pe numele fostului director al fabricii de conserve Natur Bravo din Cupcini, Evgheni Kheyman, care e învinuit și condamnat pentru escrocherie. Plângerea care a stat la baza deschiderii dosarului a fost depusă de soția lui Evgheni Kheyman, care pretinde că Statnîi l-ar fi deposedat de bunuri pe soțul ei, iar acesta este dat în urmărire generală după ce a fot condamnat la patru ani cu executare de către Curtea de Apel Chișinău.

Statnîi respinge acuzațiile.

Evgheni Kheyman este cetățean al Federației Ruse și se declară membru al Consiliului economic de pe lângă președintele Republicii Moldova. În plângerea depusă anul trecut la Procuratura Generală, acesta susține că procurorul Statnîi i-ar fi fabricat, în 2018, dosarul penal la comanda lui Vladimir Plahotniuc și a ex-procurorului general, Eduard Harunjen.

Roman Statnîi și-a dat demisia în februarie 2020, la sugestia procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Ultimul dosar de rezonanță aflat în gestiunea lui Roman Statnîi a fost cel intentat pentru îmbogățire ilicită fostului vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.