Acasă Dosare de rezonanță ULTIMA ORĂ! Șeful suspendat al PA, Viorel Morari – rămâne în LIBERTATE....

ULTIMA ORĂ! Șeful suspendat al PA, Viorel Morari – rămâne în LIBERTATE. Curtea de Apel a respins recursul procurorilor

1

Viorel Morari rămâne în libertate! Decizia a fost adoptată cu puțin timp în urmă, de către magistrații Curții de Apel, după ce procurorul de caz a contestat decizia de săptămâna trecută a magistraţilor Judecătoriei Chişinău cu sediul Ciocana, care au respins demersul privind aplicarea măsurii preventivă – arest preventiv pentru 30 de zile pentru șeful suspendat al PA. Informația a fost confirmată pentru SafeNews.md de către avocatul lui Morari, Vasile Foltea.

Deși ședința a fost programată cu începere la ora 13:00, procesul de examinare a început abia peste câteva ore.

Înainte de începerea ședinței, procurorul de caz, Renata Anici a declarat jurnaliștilor că Viorel Morari trebuie să fie plasat în arest preventiv pentru a proteja cetățenii de infractiunile grave comise.

În viziunea procuraturii, încheierea judecătoriei Ciocana este una ilegală și pasibilă anulării, deoarece în cazul dat concret este un just echilibru între măsura preventivă solicitată cum este arestul preventiv pe de o parte și protejarea cetățenilor asupra infracțiunilor grave comise. Există riscul de ingerință, cât și riscul eschivării care rezultă din povara agrăvării stării, a declarat Renata Anici.

În replică, unul dintre apărătorii lui Viorel Morari, a declarat că nu există nici o formă de a demonstra pretinsele riscuri expuse de procuratură.

Referitor la riscurile invocate arbitrar, declarativ și abuziv în demersul care a fost examinat de judecător, am menționat la acel moment că nu există absolut nici o formă de a demonstra pretinsele riscuri invocate de procuratură. La moment încă nu am văzut recursul procurorilor asupra încheierii judecătorului de instucție. Ne-am documentat despre eventualele argumente din comunicatul de presă plasat de Procuratura Generală pe 25 ianuarie.
Noi considerăm că în situația în care procurorii nu au prezentat judecătorilor nici o probă care ar demonstra pretinsele riscuri invocate de dumnealor, nici o probă care ar demonstra cel puțin bănuiala rezonabilă că a fost comisă o infracțiune, nici o persoană, nu vorbesc doar de Viorel Morari, nici o persoană nu poate fi plasată în arest preventiv, atunci când aceste riscuri nu sunt demonstrate și nu este demonstrată nici bănuiala rezonabilă că a comis o faptă prejudiciabilă, a declarat avocatul Vasile Foltea.

Amintim că la 20 ianuarie curent, Judecătoarea Maria Tertea l-a eliberat eliberat pe Morari direct din sala de judecată, pentru că acuzatorii de stat nu ar fi prezentat suficiente probe pentru a-i înainta învinuirea.

Acesta a fost reținut de procurorii PCCOCS, pe 19 ianuarie, după ce a fost chemat pentru audieri, unde i-a și fost înaintată învinuirea.

Viorel Morari este bănuit de fals în acte, reţinerea ilegală a unei persoane, exces de putere şi atragerea la răspundere penală, cu bună ştiinţă a unei persoane nevinovate. Procuratura Generală declară că toate aceste acțiuni au fost comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”.

 La rândul său, Viorel Morari se declară nevinovat. În cadrul unei conferințe de presă, șeful suspendat al PA a respins acuzațiile ca fiind grave și nefondate. Acesta a declarat că nu are de gând să se eschiveze de la organele de drept, ci va suporta toate ilegalitățile comise de Procuratura Generală în adresa sa.

La data de 10 ianuarie 2020, Viorel Morari a mai fost reținut într-o altă cauză penală, pornită pentru „abuz în serviciu” și „fals în acte”, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea unor controale în cadrul Procuraturilor specializate.

Înainte de aceasta, în luna decembrie 2019, Morari a fost înlăturat din funcție și presupunea că această acțiune vine după ce a făcut o solicitare la FISC, ce viza dosarul finanțării din exterior a Partidului Socialiștilor. În acea perioadă, Morari l-a criticat dur pe noul procuror general și și-a anticipat reținerea din 10 ianuarie. Morari spunea atunci că acțiunile procurorului Stoianoglo împotriva sa ar avea la bază decizia sa de a reporni investigațiile în dosarul vizând finanțarea din Rusia a PSRM (controlat de președintele pro-rus, de atunci, Igor Dodon), dar și o investigație nouă care vizează deputați din actualul Parlament, despre care a evitat să ofere detalii.

Tot anul trecut (2020) Viorel Morari spunea că dosarele în care are calitate de învinuit au apărut din motiv că s-a împotrivit sistemului. Totodată, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, spunea că a fost reținut la comanda politică a președintelui Igor Dodon.

Recent, în cadrul unui briefing de presă, Morari a prezentat mai multe documente, dar și date din care reiese că două companii ucrainene, care aparțin direct sau prin intermediar lui Veaceslav Platon, au de facto drept beneficiar final un nume exact ca cel al soției lui Stoianoglo – Kurdova Țvetana.

Autoritatea Națională de Integritate a anunțat va analiza informațiile relatate de către fostul procuror, Viorel Morari.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.