Acasă Dosare de rezonanță Dosarul Glorinal// Avocat: „Judecătoarea Natalia Iordachi refuză categoric să se conformeze legii”

Dosarul Glorinal// Avocat: „Judecătoarea Natalia Iordachi refuză categoric să se conformeze legii”

0

Avocatul care apără interesenele companiei de construcții Glorinal, Victor Munteanu, acuză magistrata care judecă cazul la Judecătoria Centru, Natalia Iordachi, că refuză „categoric să se conformeze legii”. Apărătorul susține că a depus o cerere de strămutare a examinării cauzei, inclusiv recuzarea tuturor judecătorilor instanței, însă Natalia Iordache ar refuza să transmită dosarul instanței superioare, transmite SafeNews.md cu referire la cotidianul.md.

„Din cauză că mai mulți judecători din cadrul acestei judecătorii au emis hotărâri în defavoarea companiei, la 16 octombrie 2020 am depus din partea administratorului companiei o cerere de strămutare a examinării cauzei (recuzare a tuturor judecătorilor instanței), cerere care urma să fie transmisă imediat către Curtea de Apel Chișinău. Cu toate acestea, judecătoarea Natalia Iordachi refuză categoric să se conformeze legii și să transmită dosarul instanței superioare, deși Curtea de Apel Chișinău a solicitat dosarul pentru a examina cererea de strămutare. Acțiunile judecătoarei Natalia Iordachi reprezintă un abuz vădit și o sfidare a legii, ridicând dubii serioase privind imparțialitatea acesteia în soluționarea cauzei conform legii”, susține avocatul.

De asemenea, Munteanu face apel către Consiliul Superior al Magistraturii și Procuratura Generală să se autosesizeze pe „marginea abuzului fără precedent săvârșit de judecătoarea Natalia Iordachi”.

Pe 7 septembrie curent, ofițeri de la Direcția Generală Urmărire Penală (DGUP) a IGP în comun cu cei de la Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA) și ofițerii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții simultane la mai multe adrese, cât și la compania de construcții „Glorinal”.

În urma acțiunilor de urmărire penală, 8 foști angajați din cadrul companiei au fost reținute, inclusiv directorul Vasile Chirică.

Ulterior, avocații companiei au ieșit în fața presei și au declarat că persoanele încătușate au fost reținute abuziv. Apărătorii Victor Munteanu și Ala Raevscaia au mai adăugat că compania de construcții Glorinal „mereu și-a îndeplinit obligațiunile față de investitorii săi”, iar faptele care au fost aduse la cunoștință opiniei publice sunt eronate.

Potrivit anticorupție.md, la mijlocul lunii octombrie curent, Curtea de Apel Chișinău i-a schimbat măsura preventivă aplicată lui Vasile Chirică, fondatorul și ex-administratorul Companiei de construcții Glorinal, din arest în penitenciar, în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile. Treptat au fost eliberați din arest și presupușii complici ai lui Chirică, subalternii săi.

La finele anului 2019, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al PG, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ai companiei de construcții atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. Compania se află în proces de insolvabilitate.

În februarie 2020, Vasile Chirică a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă pentru că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin în acest caz, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

În dosarul pentru care a fost plasat în arest preventiv, Vasile Chirică pledează nevinovat.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.