Acasă Dosare de rezonanță Reacții după noile dezvăluiri din dosarul Metalferos: „Stoianoglo nu a spus că...

Reacții după noile dezvăluiri din dosarul Metalferos: „Stoianoglo nu a spus că schemele lui Plahotniuc au fost preluate de actuala guvernare a PSRM”

0

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, susține că nu este o noutate că Vladimir Plahotniuc a fost unul dintre principalii beneficiari ai schemelor de la Metalferos, iar procurorul general Alexandr Stoianoglo nu a spus că schemele au fost preluate de partidul care se află acum la guvernare, respectiv PSRM. 

Reacția lui Morari vine după dezvăluirile făcute, joi, de către procurorul general Alexandr Stoianoglo în cadrul unui briefing, în legătură cu dosarul Metalferos.

„Despre implicarea lui Vlad Plahotniuc, Procuratura Anticorupție a vorbit încă la sfârșitul anului 2019. Stoianoglo acționează cu o întârziere de nouă luni. Stoianoglo nu a vorbit despre faptul că schemele funcționează în continuare și sunt supravegheate de persoane afiliate partidului de guvernământ. De exemplu, la Metalferos continuă să activeze într-o funcție cheie Sergiu Catan, nașul de cununie al președintelui Igor Dodon”, a declarat Morari pentru Anticoruptie.md

El a adăugat că, în viziunea sa, Stoianoglo a atacat sistemul judecătoresc pentru că nu au eliberat mandate de arestare pe numele celor reținuți și a declarat că sunt influențați de Plahotniuc.

„Dar atunci când judecătorii de instrucție de la Judecătoria Chișinău au semnat o scrisoare că sunt presați de procurori să aplice abuziv mandatele de arestare, nu a zis că sunt ai lui Plahotniuc. Dar când judecătorii de la Ciocana au semnat o scrisoare deschisă, în 2019, Stoianoglo nu a declarat ca sunt ai lui Plahotniuc. A declarat că Procuratura Anticorupție  intimidează judecătorii. Dar este vorba despre aceiași magistrați”, ne-a declarat Morari.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupție.md, Eudochim Stogu, bărbatul care anterior s-a autodenunțat public că a dus valizele cu bani de la spălătorie la sediile PLDM și PDM, a declarat că știe din interior schemele de spălare a banilor de la Metalferos și că principalii actori ai acestor scheme ar lucra acum pentru PSRM.

„La prima vedere, Alexandr Stoianoglo parcă a vorbit bine, dar nu a spus că schemele lui Plahotniuc de la Metalferos au fost preluate de actuala guvernare. De fapt, aceste scheme au fost elaborate înainte de Plahotniuc, iar acesta le-a preluat în perioada când s-a aflat la guvernare. Pur și simplu, au interesul ca să îl facă pe Plahotniuc singurul vinovat. Acum spun că sunt învinuite 16 persoane.
Din sursele mele, este vorba despre pioni, dar nu și de piesele-cheie. Unde sunt Ion Prisăcaru, Sergiu Pușcuță și alți șefi de la FISC, ce controlau buna funcționare a acestor scheme? Slujesc pentru PSRM. Fără implicarea șefilor de la FISC și protecția guvernării nu este posibilă funcționarea acestor scheme”, ne-a declarat Stogu din Italia, unde a primit recent azil politic.

La finele anului trecut, Procuratura Anticorupție anunța despre arestarea mai multor persoane într-un dosar legat de schemele de la Metalferos. În scurt timp, învinuiții au fost eliberați din arest preventiv, iar procurorul pe caz, Eugen Rurac, a plecat din sistem.

Solicitat de reporterii Anticoruptie.md, Eugen Rurac a recunoscut că dosarul Metalferos a fost unul din motivele pentru care a renunțat la activitatea de procuror.

„Aveam informația că persoane aflate la conducerea Metalferos pregăteau o conferință de presă ca să mă discrediteze. Eu am raportat despre asta superiorilor, dar nu s-a luat atitudine”, ne-a explicat fostul acuzator.

Întrebat la ce etapă se afla dosarul atunci când a plecat din sistem, Rurac a precizat că tocmai descoperise documente care îl incriminau pe Plahotniuc.

„Audiasem martorii și învinuiții. Apoi am descoperit un document care arăta că Plahotniuc a fost beneficiarul schemelor. Dar nu era suficient pentru a trimite dosarul în judecată. Am dispus sesizarea Inspecției Financiare și era necesară formarea unei comisii rogatorii. Era nevoie de mai multă informație despre firmele din afara țării, afiliate lui Plahotniuc, unde au ajuns bani spălați de la Metalferos”, a spus Rurac.

Întrebat dacă schemele de la Metalferos au fost preluate de actuala guvernare, Eugen Rurac a spus că nu are dreptul să răspundă la această întrebare.

anticorupție.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.