Acasă Anticipate 2021 DOC // Istoria luptei PSRM cu Diaspora: Maxim Lebedinschi din 2014 militează...

DOC // Istoria luptei PSRM cu Diaspora: Maxim Lebedinschi din 2014 militează pentru restrângerea secțiilor din Occident

0

Obstrucționarea deschiderii unui număr mai mare de secții de votare în statele din Vest a demonstrat clar dorința secretarului general al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, de a împiedica participarea la alegeri a cetățenilor moldoveni din Occident. Întreaga societate a văzut cum fostul consilier al lui Dodon se opune Guvernului și Ministerului de Externe, recurgând la diverse șiretlicuri, precum lipsa de avize sau a banilor, doar pentru a nu permite ca în statele europene, acolo unde la scrutinul prezidențial a fost înregistrat un număr record de votanți, să fie deschise mai multe secții. Nu este pentru prima dată când Lebedinschi se războiește cu diaspora din Vest, lupta lui cu cetățenii din străinătate fiind începută încă în anul 2014, atunci când acesta reprezenta interesele PSRM în scrutinul parlamentar de atunci.

Acum 7 ani, Lebedinschi, având statut de avocat al Partidului Socialiștilor, a atacat în judecată Comisia Electorală Centrală, solicitând anularea hotărârii privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate. Acesta acuza autoritățile de „încălcarea procedurii” și „discriminare” a cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă.

Mai exact, Lebedinschi susținea că la adoptarea hotărârii privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate a lipsit acordul autorităților competente ale țărilor respective pentru organizarea secțiilor de votare în alte localități, decât cele unde sunt amplasate misiunile diplomatice. La fel, avocatul socialiștilor critica autoritățile și pentru deschiderea a unui număr mic de secții de votare în Rusia în raport cu statele, precum România sau Italia.

„… CEC a aprobat 25 secţii de votare pentru Republica Italia, 11 secţii de votare pentru Republica România şi doar 5 secţii de votare pentru Federaţia Rusă… Prin Nota informativă a MAEIE pentru Federaţia Rusă au fost propuse spre deschidere 15 secţii de votare, însă Guvernul din motive neclare a redus numărul acestora până la 5 secţii de votare”, argumenta Lebedinschi în materialele dosarului depus în judecată.

Potrivit lui Lebedinschi, în anul 2014, CEC „a încălcat în mod direct dreptul de a alege şi de a fi ales a cetăţenilor aflaţi peste hotarele R. Moldova”, prin deschiderea a unui număr mic de secții de votare în Rusia.

Au trecut 7 ani, și, astăzi, secretarul Comisiei nu vede o încălcare în micșorarea samavolnică a numărului secțiilor de votare pentru cetățenii din străinătate, acolo unde la alegerile prezidențiale au fost înregistrate cozi imense, iar oamenii au fost nevoiți să stea ore în șir, inclusiv sub ploaie, doar pentru a putea să-și exercite dreptul la vot. Anume acel drept „de a alege și de a fi ales” care cândva apăra actualul secretar al CEC.

De menționat că Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a cerut 191 de secții de votare.

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale. Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot.

La data de 8 iunie, CEC și-a revizuit hotărârea, mărind numărul secțiilor de votare până la 146. Mai mulți concurenți electorali au declarat că această hotărâre a CEC reprezintă o batjocoră față de cetățenii aflați în străinătate și nu va soluționa, pe deplin, problema formării cozilor. În acest sens ei au anunțat că o vor ataca în judecată.

Recursul declarat de avocat… by Pavel Maftei

deschide.md

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.