Acasă Istorii din spatele culisei Consilierul Blocului ACUM din Cahul ar fi luat mită un bilet de...

Consilierul Blocului ACUM din Cahul ar fi luat mită un bilet de vacanță

0

Președintele Consiliului de administrare al SA „Apă-Canal Cahul”, Leonid Jilteanu, consilier în cadrul Consiliului municipal Cahul, Blocul ACUM, a fost recunoscut în calitate de bănuit, pe 1 iunie, pentru săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, în cadrul aceluiași dosar în care este vizat și directorul SA Apă-Canal Cahul”, Dionis Guglea.

Mai exact, președintele Consiliului de administrare al SA „Apă-Canal Cahul” este bănuit că, în scopul obținerii unor favoruri, a permis contractarea și achitarea anumitor servicii la prețuri majorate, precum și a permis în detrimentul SA „Apă-Canal Cahul” cedarea în subantrepriză a contractului de 1.022.000 de lei de extindere a rețelelor de apeduct în satul Văleni, raionul Cahul, unei întreprinderi fără autorizație sau licența pentru astfel de lucrări, transmite SafeNews.md cu referire la Anticorupție.md.

Pentru aceasta, Jilteanu a acceptat de la administratorul companiei private, implicată în acest dosar, plata pentru foaie turistică în valoare de aproape 20.000 de lei, odihnă la care a mers împreună cu directorul SA „Apă-Canal Cahul”.

În aceeași zi, a fost recunoscut în calitate de bănuit administratorul ÎM „Incubatorul de afaceri Cahul”, Artur Nebunu, care este și director al Centrului de consultanță ecologică Cahul, căruia i se incriminează complicitatea la săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu.

Fiind membru al grupului de lucru pentru achiziții la asociația obștească care a organizat licitația, acționând în comun cu șeful Direcției construcții din cadrul Consiliului raional Cahul, Nebunu a favorizat SA „Apă-Canal Cahul” pentru a câștiga licitația pentru achiziția lucrărilor de extindere a rețelelor de apeduct în satul Văleni în valoare de 1.022.000 de lei, pentru ca ulterior, contrar prevederilor contractuale, să fie transmise în subantrepriză către un alt agent economic, care nu dispune de autorizări sau licențe pentru astfel de lucrări.

Pe 11 mai 2022, Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud în comun cu ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a Centrului Național Anticorupție au efectuat percheziții la directorul SA „Apă-Canal Cahul”, Dionis Guglea, și la administratorul unei companii private. Directorul SA „Apă-Canal Cahul” și administratorul companiei au fost reținuți, pe un termen de 72 de ore.

Ulterior, la demersul procurorilor anticorupție de aplicare a arestului preventiv pe un termen de 30 de zile în privința acestora, instanța de judecată le-a aplicat control judiciar, pe un termen de 60 de zile, decizie care a fost menținută și de către Curtea de Apel Cahul, în urma recursului înaintat de către procurori.

În cadrul investigațiilor, oamenii legii au constatat că pentru favorizarea agentului economic, directorul întreprinderii „Apă-Canal Cahul” ar fi primit drept recompensă un bilet pentru vacanța familiei sale achitată de către compania antreprenorului.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.