Acasă Justiţie BREAKING NEWS // Alexandr Stoianoglo își va petrece următoarele 30 de zile...

BREAKING NEWS // Alexandr Stoianoglo își va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu

0

Șeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile.

Decizia a fost adoptată de către magistratul Judecătoriei Chișinău cu Sediul Ciocana, Nicolae Corcea, după ce ultimul a admis parțial demersul procurorului de caz, Victor Furtună care a solicitat aplicarea în privința lui Stoianoglo a măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile în izolator.

Hotărârea a fost dictată cu puțin timp în urmă și poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 15 zile.

Amintim că procurorul de caz Victor Furtună a înaintat joi, 7 octombrie, un demers prin care a solicitat aplicarea măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile în izolator.

Furtună a argumentat necesitatea aplicării acestei măsuri prin faptul că pe numele lui Stoianoglo sunt înaintate deja 5 capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea și nu 4 cum a fost anunțat inițial.

„Domnul Stoianoglo trebuie plasat în arest din mai multe considerente. În primul rând, dumnealui este învinuit în 5 infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeapsă cu închisoare. Dumnealui este o persoană publică, este procuror general al Republicii, s-a constatat în cadrul urmăririi penale că dumnealui a favorizat un grup de crimă organizat. Cred că nu este cazul să spun ce grup, este grupul condus de Veaceslav Platon care i-a ajutat să revizuiească o hotărâre de judecată definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care deja sunt implementate și sunt în fază incipientă. Totodată dlui este procuror general conducător al Procuraturii Generale și este șeful procurorilor ierarhic inferiori, are o influență extrem de mare în sistemul procuraturii. Vă dați seama, eu sunt acum un om care luptă de unul singur împotriva întreg sistemului”, argumenta procurorul de caz Victor Furtună.

Totodată, potrivit procurorul dacă Stoianoglo ar fi fost pus în libertate exista riscul să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probele.

Dumneavoastră știți că au fost careva incidente, inclusiv presiuni asupra mea. Vă dau exemple. Elementar este faptul că nu am putut lua număr de evidență a cauzei penale. Este o chestiune procedurală, fiecare cauză penală urmează să aibă număr de evidență. Eu elementar, până nu am depus un raport pe numele CSP-ului, pe numele conducătorilor nu am putut elementar lua numere de evidență. Intervenții care probează că există riscuri de împiedicare a bunei desfășurări a urmăririi penale. Intervenția Procurorului General asupra membrilor CSP în momentul examinării, ați fost cei care ați monitorizat și ați dat în vileag aceste fapte. Alt exemplu, conflictul meu cu superiorul meu care îmi cerea explicații asupra unor chestiuni care nu avea dreptul legal să le ceară. S-a constat că dlui era în conflict de interese, este o persoană interimară numită în funcție de domnul Stoianoglo. Elementar vorbind, funcția lui se ține de semnătura domnului Stoianoglo. El nu avea dreptul să-mi ceară mie explicații”, a explicat Furtună.

Ședința de judecată, care a început la ora 09:30 a acestei dimineți părea să fie tărăgănată pe cât a fost posibil de către avocații lui Stoianoglo.

Aceștia au înaintat o cerere de recuzare a procurorului de caz Victor Furtună, cerere care a fost declarată inadmisibilă de către judecătorul de instrucție.

Și asta nu a fost tot, avocații lui Stoianoglo au depus o cerere prin care a fost solicitată și recuzarea lui Nicolae Corcea, judecătorul care urma să examineze demersul depus de procurorul pe caz, Victor Furtună, privind aplicarea arestului pentru 30 de zile pe numele lui Stoianoglo. Această însă a fost respinsă de către președintele Judecătoriei Chișinău cu sediul Ciocana.

„17 judecători de la Ciocana au semnat o declarație comună prin care au acuzat procurorul general de imixtiune în activitatea lor. Domnul Corcea a semnat această declarație? Da, domnul Corcea a semnat și el. Prin urmare există suspiciuni că nu va fi imparțial și obiectiv”, a declarat Vasile Gafton.

Aceste acțiuni s-au întâmplat după ce magistrații Curții Supreme de Justiției (CSJ) au respins o altă cerere a avocaților lui Alexandr Stoianoglo, prin care solicitau strămutarea dosarului privind arestul pentru 30 de zile de la Judecătoria sectorului Ciocana la o altă instanță.

Și asta nu a fost tot, la un moment dat, în timpul unei pauze anunțate pentru expunerea CSJ Procurorul Furtună a fost acuzat că-i interzice lui Stoianoglo să discute privat cu avocații săi, mai exact acest ar fi indicat ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS), să nu permită acest lucru.

În replică Furtună a explicat că deși în asemenea situații există riscul eschivării de la urmărirea penală, avocaților li s-a permis o întrevedere, însă cu prezența unei persoane care asigură paza lui Stoianoglo.

„Într-adevăr este un drept fundamental. Demersul la arest și toate materialele anexe au fost transmise ieri la ora 14:00 către partea apărării. Partea apărării a avut practic 24 de ore pentru a lua cunoștință cu materialele anexe și demersul respectiv. Între timp, în proces au mai intervenit doi avocați. Ei au invocat că au nevoie de discuții confidențiale cu clientul lor. Într-adevăr este un drept fundamental, dar pe lângă faptul că există riscul ca persoana să se eschiveze de la urmărirea penală, aceasta este reținută. Noi nu putem permite fără pază să se deplaseze undeva. Trebuie să ne asigurăm ca persoanei să nu-i fie transmise careva obiecte interzise, el să transmită careva obiecte. S-a permis o întrevedere, însă cu prezența unei persoane care asigură paza dumnealui. Se încearcă distorsionarea opiniei publice”, a spus procurorul Victor Furtună. 

Ședința de judecată desfășurată pe fundalul unui protest organizat în fața Judecătoriei

Protestul din fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, desfășurat în această dimineață, în susținerea lui Alexandr Stoianoglo a adunat zeci de persoane. Participanții au cerut eliberarea imediată a lui Stoianoglo și au strigat că „reținearea procurorului general într-un timp atât de scurt este o încălcare a legii”.

Mai mult, la manifestație s-au adunat și un grup de activiști, liderii Mișcării Antimafie, dar și membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

În acest context, câțiva deputați din BCS au depus la Judecătoria Chișinău o scrisoare de garanție cu suma prevăzută de lege, transferată pe contul instanței, drept garanție personală pentru eliberarea lui Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia. La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 de unităţi convenţionale, echivalentul a 2500 lei – 15 000 lei.

Suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de șef al Procuraturii Generale și reținerea acestuia

În ședința de marți, 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale.

CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună în calitate de procuror de caz, iar ultimul a dispus pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Imediat după ce a fost dispusă și suspendarea sa, Alexandr Stoianoglo a anunțat un briefing de presă la Procuratura Generală. Acesta însă nu a mai avut loc, iar în sediul instituției au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală împotriva lui Stoianoglo.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Tot în seara zilei de 5 octombrie, Furtună a anunțat că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.

Miercuri, 6 octombrie, CSP l-a desemnat pe Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar, iar la câteva ore președinta Maia Sandu a semnat decretul de numire a acestuia.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.