Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! DOC // Grigoriu sesizează repetat Consiliul Superior al Procurorilor, în...

ULTIMA ORĂ! DOC // Grigoriu sesizează repetat Consiliul Superior al Procurorilor, în privința lui Alexandr Stoianoglo

0

Deputatul Platformei DA, Inga Grigoriu se adresează repetat către Consiliul Superior al Procurorilor, ca urmare a sesizării din 6 aprilie, în care solicita suspendarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo pe durata examinării informațiilor apărute într-o investigație realizată de jurnaliștii din Ucraina în care ar fi vizată soția șefului de la Procuratură. De această dată, Grigoriu întreabă dacă a fost adoptată o hotărâre de către CSP, când și în baza cărui temei.

Potrivit actului făcut public de către Inga Grigoriu, de această dată, sesizarea către CSP vine după ce în presă a apărut declarațiile membrului CSP, Inga Furtună care menționa acum câteva zile că ”la această etapă, nu poate fi vorba despre suspendarea lui Stoianoglo. Potrivit legii, un procuror poate fi suspendat din funcția doar dacă pe numele său a fost inițiat un dosar penal.

Precizăm că la data de 6 aprilie 2021 Grigoriu a sesizat CSP în legătură cu o investigație jurnalistică, în conformitate cu prevederile art.262 aliniatul (5) din Codul de procedură penală, care trebuie examinată de către Consiliul Superior al Procurorilor în ședință.

În sesizarea adresată CSP am menționat că investigația jurnalistică poate conține și elemente de calomnie sau informații neveridice, care trebuie scoase la iveală concomitent cu cele ce corespund realității în cadrul unui proces penal cu garanțiile prevăzute de lege, menționează Grigoriu.

Potrivit acesteia, infirmarea sau confirmarea acuzațiilor privind beneficiarul efectiv al agenților economici controlați de o persoană controversată ar exclude amenințările atât interne, cât și externe pentru ordinea constituţională, dezvoltarea democratică, securitatea internă a statului, societății și cetățenilor.

Procurorul General este protagonistul investigației apărute și de aceea este vital clarificarea stării de fapt și, nu exclud, posibil chiar și în favoarea sa.
Suspendarea din funcția de procuror general a domnului Alexandr Stoianoglo pe durata examinării prezentei sesizări în conformitate cu articolul 78 aliniatul (2) litera a) din Codul muncii o consider o etapă indespensabilă a unei investigații sub toate aspectele, completă și obiectivă. Dacă procurorul general își va exercita mandatul pe perioada investigației, aceasta va fi lipsită de credibilitate și va afecta în continuare imaginea Procuraturii, subliniază Grigoriu.

Portalul SafeNews.md prezintă mai jos sesizarea deputatului Inga Grigoriu către CSP, din 6 aprilie curent.

În acest sens, Grigoriu a ținut să vină cu o replică și în urma comunicatului de presă al Procuraturii Generale, potrivit căruia: ” având grave carențe în materie de cunoaștere a dreptului și a normelor procesual-penale, deputatul Grigoriu își asumă acțiuni, din care se poate deduce că fie acționează din necunoaștere, fie este consiliată și ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese și categoric nu-și doresc evoluția anchetelor într-un format necontrolat de ei”.

În legătură cu comunicatul emis de Procuratura Generală la data de 13.04.2021, consider că nu sunt relevante nici poziția Procuraturii Generale (de fapt a procurorului general care este vizat în acea sesizare), nici poziția reprezentanților Consiliului, care poate să nu coincidă cu opinia organului colegial adoptată în ședință deliberativă, a punctat Grigoriu.

Precizăm că la începutul lunii aprilie, în spațiul mediatic a apărut o investigație a jurnaliștilor ucraineni în care sunt prezentate informații și acte ce ar demonstra faptul că soția actualului procuror general, Alexandr Stoianoglo ar fi intrat în posesia a peste 5 mln dolari SUA, din Moldindconbank, acțiuni ce aparțin unor companii gestionate de Veaceslav Platon.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.