Acasă Justiţie ULTIMA ORĂ! Procurorul Victor Furtună oferă DETALII despre necesitatea reținerii lui Stoianoglo:...

ULTIMA ORĂ! Procurorul Victor Furtună oferă DETALII despre necesitatea reținerii lui Stoianoglo: ”Am prezentat probe suficiente, concludente şi utile, care demonstrează pe deplin bănuiala rezonabilă”

1

Deși este un caz unic în țara noastră în care un procuror general pe perioada mandatului este vizat într-un dosar penal, fiind reținut, procurorul de caz vine cu argumente ce ar demonstra necesitatea acestor acțiuni. Astfel, în timpul șefinței de judecată în care se examinează aplicarea măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile, procurorul anticorupție Victor Furtună susține că împreună cu grupul de lucru au prezentat probe suficiente, concludente şi utile, care demonstrează pe deplin bănuiala rezonabilă că persoana a săvârșit infracțiunea incriminată. Mai mult, Victor Furtună anunță că deja sunt 5 capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea.

„Domnul Stoianoglo trebuie plasat în arest din mai multe considerente. În primul rând, dumnealui este învinuit în 5 infracțiuni extrem de grave pentru care legea prevede pedeapsă cu închisoare. Dumnealui este o persoană publică, este procuror general al Republicii, s-a constatat în cadrul urmăririi penale că dumnealui a favorizat un grup de crimă organizat. Cred că nu este cazul să spun ce grup, este grupul condus de Veaceslav Platon care i-a ajutat să revizuiească o hotărâre de judecată definitivă, să scape de închisoare, să evite înaintarea bănuielilor pe anumite capete de acuzare, să pună în aplicare alte scheme infracționale care deja sunt implementate și sunt în fază incipientă. Totodată dlui este procuror general conducător al Procuraturii Generale și este șeful procurorilor ierarhic inferiori, are o influență extrem de mare în sistemul procuraturii. Vă dați seama, eu sunt acum un om care luptă de unul singur împotriva întreg sistemului”, a declarat Furtună.

Mai mult, Victor Furtună anunță că deja sunt 5 capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea.

Noi am prezentat probe suficiente, concludente şi utile, care demonstrează pe deplin bănuiala rezonabilă că persoana a săvârșit infracțiunea incriminată. Primul episod infracțional a fost comis în perioada când era deputat în Parlamentul RM perioada anilor 2008. Deja celelalte episoade vizează perioada când era procuror general.  Deţinerea de către soţia acestuia a cotei părţi în capitalul social, nedeclararea în declarația de avere şi interese personale a acestei cote părţi. Eliberarea îndemnizației unice de concediere a unui procuror în contradicție cu prevederile legale.  Şi un episod infracțional este coruperea pasivă şi excesul de putere la revizuirea cauzei penale devenite irevocabile în privința domnului Platon Veceslav”, a declarat Victor Furtună. 

Procurorul spune că dacă Stoianoglo va fi pus în libertate există riscul să influențeze ancheta, iar acuzarea să nu poată administra probe. 

„Dumneavoastră știți că au fost careva incidente, inclusiv presiuni asupra mea. Vă dau exemple. Elementar este faptul că nu am putut lua număr de evidență a cauzei penale. Este o chestiune procedurală, fiecare cauză penală urmează să aibă număr de evidență. Eu elementar, până nu am depus un raport pe numele CSP-ului, pe numele conducătorilor nu am putut elementar lua numere de evidență. Intervenții care probează că există riscuri de împiedicare a bunei desfășurări a urmăririi penale. Intervenția Procurorului General asupra membrilor CSP în momentul examinării, ați fost cei care ați monitorizat și ați dat în vileag aceste fapte. Alt exemplu, conflictul meu cu superiorul meu care îmi cerea explicații asupra unor chestiuni care nu avea dreptul legal să le ceară. S-a constat că dlui era în conflict de interese, este o persoană interimară numită în funcție de domnul Stoianoglo. Elementar vorbind, funcția lui se ține de semnătura domnului Stoianoglo. El nu avea dreptul să-mi ceară mie explicații”, a explicat Furtună.

Precizăm că în aceste momente, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana examinează astăzi, 8 octombrie, demersul înaintat de către procurorii anticorupție în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care a fost reținut marți seară, 5 octombrie, pentru 72 de ore.

Procurorul de caz Victor Furtună a înaintat un demers prin care solicită aplicarea măsurii preventive – arest preventiv pentru 30 de zile.

Stoianoglo este vizat într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.