Acasă Economic Banca Mondială se așteaptă la o creștere de 1,8% a PIB-ului în...

Banca Mondială se așteaptă la o creștere de 1,8% a PIB-ului în Moldova

0

Banca mondială (BM) se aşteaptă în 2023 la o creştere a PIB-ului Moldovei cu 1,8% şi la o inflaţie de 14,1%.

Această prognoză a fost făcută publică în noua ediţie de sinteză economică pentru Europa şi Asia Centrală publicată de Banca Mondială, transmite SafeNews.md, cu referire la Infotag.

Faţă de prognoza din ianuarie, ritmul de creştere a economiei moldoveneşti s-a îmbunătăţit cu 0,2 puncte procentuale. Totodată, pentru 2024, indicatorul a rămas la 4,2%, iar pentru 2025 – la 4,1%.

Experţii BM sugerează că inflaţia în Moldova în 2023 va fi de 14,1%, în 2024 – 6,2%, iar în 2025 – 4,9%.

Analiştii estimează că perspectivele pe termen mediu ale Republicii Moldova vor depinde de capacitatea guvernului de a atenua scăderea puterii de cumpărare a gospodăriilor, cu menţinerea în acelaşi timp a ritmului reformelor orientate spre soluţionarea problemelor legate de creşterea scăzută a productivităţii, deficienţelor structurale şi de guvernanţă persistente, o proporţie mare de întreprinderi de stat, concurenţa înăbuşită, condiţiile de concurenţă inegale şi denaturările fiscale.

În general, creşterea economică în Europa şi Asia Centrală în 2023 „va rămâne modestă, cu PIB-ul real în creştere cu 1,4%, pe măsură ce recesiunea economică din Rusia se atenuează şi scăderea producţiei în Ucraina încetineşte”.

Ministerul finanţelor al Moldovei prognozează pentru 2023 o creştere a PIB-ului cu 2% şi o inflaţie de până la 14%.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.