Acasă Economic Licitația pentru furnizarea energiei în aprilie: O singură ofertă

Licitația pentru furnizarea energiei în aprilie: O singură ofertă

0

Furnizorii serviciului universal și/sau de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport nu au reușit să identifice furnizori de alternativă de energie electrică, în cazul în care Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres – Молдавская ГРЭС) sistează livrările.

Astfel, la licitațiile anunțate la mijlocul lunii martie de Moldelectrica, RED Nord, FEE Nord, Premier Energy și Premier Energy Distribution nu s-au găsit ofertanți, transmite SafeNews.md cu referire la mold-street.com.

Ofertă neconformă

Doar Premier Energy a anunțat că un singur furnizor alternativ a depus ofertă, dar în urma verificării s-a stabilit că aceasta nu îndeplinește cerințele Caietului de sarcini și, corespunzător, nu a fost validată. Iar ca urmare a nevalidării ofertei tehnice a unicului participant la licitație, licitația în sine a fost declarată ca eșuată şi încetată.

Amintim că, potrivit Dispoziției nr. 2 din 25 februarie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că furnizorii serviciului universal și/sau cei de ultimă opțiune urmează să încheie, până pe 31 martie, contracte cadru de vânzare-cumpărare a energiei, prin aplicarea unei proceduri simplificate de licitație cu furnizori alternativi, care urmau a fi activate în cazul indisponibilității parțiale sau totale a livrărilor de energie de la Moldgres.

Respectiv, niciun contract nu a fost semnat până pe 31 martie 2022, iar Moldgres a rămas singurul furnizor. Cu toate acestea, companiile continuă procedura de achiziție și invită în continuare toate părțile interesate, care desfășoară activitate pe piața de energie electrică a Republicii Moldova sau în țările vecine, să participe la negocierea directă în calitate de furnizor alternativ.

Moldgres obligată să livreze energie electrică încă o lună

Pe de altă parte, Comisia pentru Situații Excepționale a impus Centralei de la Cuciurgan (Moldgres) pentru o perioadă de 12 luni, începând cu 1 aprilie 2022, obligația de serviciu public de asigurare a cantităților integrale de energie electrică necesare (cu excepția cantităților procurate de la Furnizorul Central și producătorii de energie din surse regenerabile) furnizorilor serviciului universal și/sau de ultimă opțiune, operatorilor sistemelor de distribuție și operatorului sistemului de transport.

Ce va fi mai departe nimeni nu poate prognoza, atât din cauza războiului din Ucraina, cât și a riscului de a rămâne fără gaze de la 1 mai 2022.

Centrala de la Cuciurgan asigură circa 75-80% din necesarul de energie electrică a Republicii Moldova, iar restul de 20-25% – Termoelectrica, CET-Nord, Centrala hidroelectrică de la Costești, Ucraina, centralele eoliene sau fotovoltaice etc.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.