Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a sesizat organismele europene privind încălcarea dreptului la vot al cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate. Politicianul a depus o scrisoare la Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO) prin care informează asupra stării de fapt pe acest subiect și spune că, cel puțin în acest moment, CEC „înclină să favorizeze preferințele unor partide politice de a sfida drepturile cetățenilor moldoveni din străinătate de a participa la scrutinul din 11 iulie 2021, lezându-le drepturile consacrate de Constituție”.
Andrei Năstase solicită observatorilor internaționali din partea OSCE/BIDDO să ceară autorităților din Republica Moldova „să respecte și să asigure condiții adecvate pentru exercitarea dreptului la vot al cetățenilor săi, indiferent unde s-ar afla în ziua scrutinului”.
„Zădărnicirea votului înseamnă fraudă. Iată de ce am sesizat și organismele europene”- spune Andrei Năstase, comentând gestul său.
„Împiedicarea moldovenilor din Diasporă să voteze înseamnă fraudă. Alegerile din 11 iulie vor fi trucate și rezultatul falsificat dacă Comisia Electorală Centrală nu deschide suficiente secții de vot în străinătate. Practic, există riscul enorm ca instituțiile statului să încalce Constituția. Împreună cu Iana Stanțieru candidatul pentru Diaspora aflat pe listele electorale ale Platformei DA, continui lupta pentru vot. Solicitarea noastră este extrem de simplă: cetățenii moldoveni să aibă posibilitatea de a vota pe 11 iulie indiferent în ce țară se află în ziua scrutinului. Platforma Demnitate și Adevăr a sesizat organismele europene cu solicitarea ca acestea să ceară autorităților din Republica Moldova să respecte și să asigure condiții adecvate pentru exercitarea dreptului la vot al TUTUROR cetățenilor săi. Exprimarea liberă a voinței politice a fiecărui cetățean este chezășia unui Parlament democratic, legitim și întemeiat pe respectul legii”, se menționează în sesizarea depusă.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.