În contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT lansează o campanie de informare și sensibilizare a cetățenilor în vederea raportării neregulilor electorale. Asociația a realizat un material video explicativ despre cele mai frecvente tipuri de încălcări electorale care pot avea loc pe durata campaniei electorale și cum pot fi acestea raportate către organele electorale, poliție sau procuratură.
Obiect al sesizării pot fi cazurile de corupere a alegătorilor, prin oferirea de bani sau bunuri, utilizarea resursele administrative în favoarea unui concurent electoral, transportarea organizată a alegătorilor sau implicarea cultelor religioase în campania electorală. Pentru a sesiza încălcările observate, cetățeanul trebuie să facă o poză sau o înregistrare video/audio. Următorul pas e completarea modelului potrivit din lista de modele de sesizări tematice accesibile la rubrica „Sesizări electorale” de pe www.alegeri.md, potrivit instrucțiunilor descrise în fiecare document, și expedierea acestuia către organele electorale și instituțiile de drept, indicate în fiecare formular.
Totodată, cetățenii pot opta pentru un mod mai facil de raportare a neregulilor electorale observate. Cei care au fost martorii unor nereguli, fraude ori încălcări în procesul electoral vor accesa butonul „Semnalează încălcarea” de pe pagina web sus-menţionată și vor completa un formular, cu anexarea dovezilor. Informația va ajunge pe adresa Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, care va completa sesizarea și o va expedia în atenția organelor competente, indicând în copie adresa de e-mail a autorului sesizării.
ADEPT nu este organul abilitat să soluționeze problemele sesizate, organizația oferă doar asistență consultativă alegătorilor. Campanie de informare și sensibilizare a cetățenilor în vederea raportării neregulilor electorale este desfășurată de ADEPT în cadrul proiectului „Alegeri parlamentare anticipate 2021: informăm alegătorul, sporim participarea conștientă”, susținut de către Fundația Soros Moldova.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.