Acasă Anticipate 2021 Secretarul general al MAEIE: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru...

Secretarul general al MAEIE: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

0

Decizia Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea a doar 139 de secții de vot peste hotare pentru alegerile parlamentare anticipate nu a fost coordonată cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene care a propus 190, a declarat Europei Libere, Eugen Revenco, secretarul general al ministerului de externe, cel care coordonează deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 11 iulie.

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, Revenco a declarat MAEIE reia discuțiile cu ambasadele R.Moldova pentru a vedea cum vor proceda în vederea măririi secțiilor de votare în diaspora. 

„Este adevărat că este o mobilizare a diasporei, dar, în același timp, eu sunt în contact, am vorbit cu ambasadorii noștri din Marea Britanie, din Italia, am vorbit cu consulii generali de la Frankfurt, de la Milano și am vorbit cu ambasada noastră din Paris în egală măsură pentru a înțelege care sunt așteptările, posibilitățile și temperatura va crește, dar este și o altă latură, că relațiile cu țările unde aceste ambasade sunt acreditate, pentru că noi trebuie să veghem ca exercițiul nostru electoral să nu perturbe ordinea, liniștea în țările respective și în cazul în care este un număr prea mare de cetățeni, noi trebuie să asigurăm că vom organiza alegerile corect, fără a încălca ordinea. Și prezența unui număr atât de mare cum a fost, și s-a văzut deja, la Frankfurt, la Londra, la Berlin, la Paris, în suburbiile Parisului, în nordul Italiei, în cel puțin patru localități, unde s-au închis fie mai devreme, fie n-au ajuns buletine până la sfârșit, fie s-a extins timpul de lucru al secțiilor de votare. Deci, cu siguranță că primăriile, poliția locală nu uită atât de repede, în jumătate de an, care a fost concentrația de moldoveni în ziua alegerilor, asta în condițiile când pandemia punea restricții de circulație între regiuni, când era introdusă ora marțială, când erau alte restricții. De aceea am și reluat discuțiile cu ambasadele noastre. Noi avem deja programată pentru luni o videoconferință cu toate ambasadele noastre și ministrul va trebui să dea indicații și să luăm temperatura, să înțelegem cum procedăm, cum încercăm să punem în aplicare…”, a declarat Eugen Revenco citat de deschide.md.

Secretarul general al ministerului de externe consideră că CEC își va revedea decizia privind deschiderea numărului de 139 secții de vot în diaspora,  să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni.

„Acum noi suntem concentrați să înțelegem cum vom organiza alegerile acolo unde noi știm că va fi foarte mare tensiune și presiune. De aceea avem pe agendă deja discuții și cu Serviciile de Protecție și Pază de Stat, avem pe agendă discuții cu Serviciul de Informații și Securitate care nu erau pe agendă, acum, luni acestea sunt chestiuni care ne interesează în primul rând și după care vom putea comunica mai adecvat cu autoritățile țărilor străine. Totuși, noi sperăm că Comisia Electorală Centrală își va revedea decizia și ar putea să intervină cu modificări în care să țină cont de situațiile obiective și să diminueze din tensiuni. Noi am gestionat câteva crize în ultima vreme, dar această situație riscă să creeze o criză pe care tot noi va trebui s-o gestionăm. Mai în glumă, mai în serios, dar noi ne gândim să propunem în calitate de președinți ai birourilor electorale la Frankfurt, Berlin, Paris, Londra, în Italia să participe membrii Comisiei Electorale Centrale care au votat pentru același număr de secții de votare”, a spus secretarul general al ministerului de externe. 

Cât privește declarația pe care o făcea președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spunând că, dacă nu se direcționează întreaga sumă pentru alegerile parlamentare anticipate, atunci el a și propus reducerea numărului secțiilor de votare în străinătate, Revenco susține că MAEIE a identificat soluții referitoare la finanțarea alegerilor peste hotare.

„Bine, noi suntem într-o situație atipică, într-o situație neordinară, avem un guvern care este interimar, avem situația când parlamentul este dizolvat, un buget aparte nu a fost alocat. Într-adevăr, Comisia Electorală Centrală are subiect de discuție cu guvernul referitor la finanțare, însă cât privește Ministerul Afacerilor Externe, noi am găsit o formulă pentru a finanța alegerile de peste hotare. Această formulă legală a fost coordonată cu Ministerul Finanțelor și Comisia Electorală Centrală ar putea s-o ia în calcul și s-o folosească în continuare. Noi am primit donații în acest an și aceste donații oricum trebuia să le direcționăm înapoi către Ministerul Finanțelor și am propus ca acești bani să fie folosiți pentru finanțarea alegerilor peste hotare. Această formulă nu necesită intervenția parlamentului, nu necesită o hotărâre de guvern, deci este posibil de a face un transfer de pe un cont pe altul. Și de asemenea cu această ocazie am identificat o cifră din economiile Ministerului Afacerilor Externe pe care am propus s-o redirecționăm către alegerile externe, evident, reajustând și planul nostru de lucru pentru partea a doua a anului”, a precizat Eugen Revenco. 

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale. Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot. 

În schimb, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.