Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat sâmbătă deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Astfel, numărul secțiilor de votare care vor fi deschise în diaspora rămâne același ca și la alegerile prezidențiale din 2020, când mai mulți cetățeni nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot, transmite SafeNews.md cu referire la Zdg.md.
Propunerea de a deschide doar 139 de secții a venit din partea lui Maxim Lebedinschi, membru CEC desemnat de PSRM.
ZdG vă prezintă cine sunt cei cinci membri ai CEC care au decis deschiderea celor 139 de secții de votare în străinătate:
Maxim Lebedinschi
Maxim Lebedinschi a devenit membru al CEC în iulie 2019, fiind promovat de PSRM. În mandatul de președinte de țară al lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi a fost Consilier în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui R. Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul. A fost și consilier municipal din partea PSRM.
Anterior, Lebedinschi a fost unul din avocații preferați de Igor Dodon.
Vadim Filipov
Vadim Filipov, unul din cei patru membri ai CEC care au susținut inițiativa lui Lebedinschi de a deschide 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, este și el apropiat socialiștilor. Mai exact, Filipov este fratele finului lui Igor Dodon, Lilian, și a devenit membru CEC în 2017. Tatăl celor doi, Grigore Filipov, este președintele raionului Dubăsari, fiind ales în această funcție în noiembrie 2019, tot din partea PSRM.
Veaceslav Agrigoroaie
Și Veaceslav Agrigoroaie a votat pro deschiderii celor 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, deși proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare. Dacă Lebedinschi și Filipov au legături vizibile cu PSRM, Agrigoroaie s-a remarcat în trecut, mai mult, în anturajul PDM.
În perioada 2013-2015, Veaceslav Agrigoroaie a fost asistent al deputatului, pe atunci democrat, Sergiu Sîrbu, iar în 2014 – consilier al vicepreşedintelui Parlamentului de atunci Andrian Candu, finul lui Plahotniuc.
Andrei Volentir
Andrei Volentir a devenit secretarul CEC în 2011, după ce anterior a ocupat timp de un an funcţia de şef al Secţiei informare legislativă din cadrul Aparatului preşedintelui R. Moldova. A fost secretar al CEC până în 2016. În iunie 2016 a fost formată o nouă componență a CEC, iar de această dată Volentir a fost propulsat în calitate de membru al instituției de către PDM.
În iunie 2018, Andrei Volentir împreună cu Alina Russu, Iurie Ciocan, Rodica Ciubotaru și Veaceslav Agrigoroae au declarat nule alegerile locale noi de la Chișinău, în baza hotărârii Judecătoriei Chișinău privind invalidarea alegerilor locale noi, dictate de Rodica Berdilo.
Vasile Gafton
Cel de-al cincilea membru al CEC care a decis asupra deschiderii 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 este Vasile Gafton.
În perioada anilor 1994 – 2004, Gafton a activat în cadrul Procuraturii Chișinău, apoi la Procuratura Generală, fiind şef-adjunct al Direcţiei urmărire penală. În 2005 a devenit consultant al fracţiunea PDM și tot atunci a fost ales membru al CEC.
! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.