Acasă Politic Scandal în Parlament! Coaliția PDM-PSRM cenzurează dezbaterile pe creditul rusesc

Scandal în Parlament! Coaliția PDM-PSRM cenzurează dezbaterile pe creditul rusesc

0

Modificările propuse de președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, la proiectul de regulament a ședinței de astăzi, au provocat discuții aprinse în timpul ședinței Parlamentului, transmite DESCHIDE.MD.

Greceanîi a anunțat că pentru prezentarea fiecărui proiect oferă câte 15-20 minute, pentru punctele 1, 2, 3, 6, 7 – 30 min, pentru întrebări și răspunsuri – câte o oră. De asemenea ea a anunțat că nu se vor mai face pauza „la infinit” , iar fiecare fracțiune va avea câte o luare de cuvând la fiecare subiect.  

Vicespeaker-ul Mihai Popșoi i-a reproșat Zinaidei Greceanîi că regulamentul Parlamentului nu poate fi încălcat. Acesta menționează că, dacă s-a găsit timp pentru zile de naștere în debutul ședinței, să se citească elogii pentru bibliotecari înseamnă că trebuie să se găsească timp și pentru respectarea regulamentului. 

La rândul său Iurie Reniță a rugat-o pe Greceaîi să respecte Regulamentul Parlamentului care este lege și nu „conjunctură ad-hoc în funcție de circumstanțe”. Acesta și-a exprimat regretul că se dau interpretări de la direcția juridică înfuncție de conjuncturi politice. Deputatul a făcut și un apel către colegi să respecte regulamentul, pentru a nu regreta mai târziu. 

Deputatul grupului „Pro-Moldova” Andrian Candu a subliniat că asemenea modificări se făceau în cazul altor chestiuni și nu în cazul proiectelor. Totodată, deputatul a spus că-i pare rău că reprezentantul direcției juridice în Parlament se transformă în „olecuțîcă de jurist” și i-a exemplul unui domn de peste drum (n.r. peste drum de Parlament se află Președinția). Parlamentarul a menționat că regulamentul este lege și, în acest sens, nu trebuie să fie o bătaie de joc din punct de vedere a democrației. 

În același timp, vicespeaker-ul Alexandru Slusari, a declarat că formațiunea pe care o reprezintă niciodată nu a votat încălcarea regulamentului, pentru că regulamentul Parlamentului are statut de lege. Acesta a menționat că toți deputații pun la îndoială juridică regulamentul privind votarea unor legi importante.

Deputații PD și PSRM au fost de acord cu modificările propuse de Zinaida Greceanîi, deși majoritatea din opoziție au declarat că este o încălcare din punct de vedere juridic. 

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.