Acasă Politic DOC // Alexandru Slusari: Adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz” s-a desfășurat după...

DOC // Alexandru Slusari: Adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz” s-a desfășurat după scenariul desenat de Dodon și Vadim Ceban

0

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Alexandru Slusari, cere Guvernului interimar și Procuraturii să se autosesizeze privind situația inadmisibilă de la „Moldovagaz” creată cu sprijinul Agenției Proprietății Publice, precum și convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate în vederea examinării situației respective în cadrul întreprinderii „Moldovagaz”, de funcționarea căreia depinde securitatea energetică a Moldovei sub aspectul aprovizionării țării cu gaze naturale, transmite SafeNews.md cu referire la deschide.md.

Alexandru Slusari atenționează asupra modului ilegal de numire a reprezentantului Guvernului la „Moldovagaz”

Statutul entității în redacția actuală prevede că reprezentanții Republicii Moldova în Consiliul „Moldovagaz” și comisia de cenzori sunt delegați din cadrul ministerului de ramură, adică de la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Hotărârea Guvernului nr. 1053/2010 prevede că reprezentanții statului în societățile comerciale sunt înaintați în baza propunerii conducătorului autorității publice centrale abilitate. În mod obscur, Agenția Proprietății Publice a emis la 11 iunie 2021 un ordin privind desemnarea în calitate de reprezentant al Statutului în cadrul SA„Moldovagaz”, fără măcar să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii, a domnului Marian Mamei și, totodată, a înaintat această persoană și în calitate de membru al consiliului societății respective”, susține parlamentarul.

Alexandru Slusari menționează că acesta „este foarte departe de sectorul energetic.

Mamei deține funcția de șef al direcției infrastructura calității și securitatea industrială în cadrul MEI. Unicul „merit” al acestuia este că dânsul este o persoană apropiată a lui Vadim Ceban, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, iar candidatura lui a fost coordonată cu Igor Dodon. Tot el, recent, a devenit membru al consiliului SA „Red Nord”, fără să fi fost înaintat de către MEI”, precizează el.

Concomitent, atrage atenția Slusari, contrar prevederilor statutului și ale Legii privind societățile pe acțiuni, APP l-a propus pentru promovare în consiliul S.A.„Moldovagaz” și pe Mihai Șoțchi, vicedirector al APP.

Deputatul consideră că „în situația unui haos guvernamental și a riscurilor majore pentru gruparea lui Dodon să piardă puterea, APP, în frunte cu avocatul lui Igor Nicolaevici, trece toate liniile roșii”, mai ales că Ministerul Economiei și Infrastructurii nici nu a fost anunțat despre data desfășurării și ordinea de zi a adunării generale a SA „Moldovagaz”.

Slusari concretizează că MEI a înaintat pe 29 iunie un demers către APP cu solicitarea revocării candidaturilor desemnate de Agenție pentru organele de conducere a concernului moldo-rus și promovarea candidaților înaintați de Minister, conform statutului societății, însă demersul MEI a fost ignorat și pe 30 iunie 2021 a avut loc adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz”, care s-a desfășurat „după scenariul, desenat de Dodon și Vadim Ceban”.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.