Acasă Politic Alaiba anunță că-l va sesiza pe Stoianoglo. Potrivit lui, ambasadorul Neguță ar...

Alaiba anunță că-l va sesiza pe Stoianoglo. Potrivit lui, ambasadorul Neguță ar fi semnat ilegal acordul de împrumut din Rusia

0

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, va trimite o sesizare la Procuratura Generală în privința acțiunilor ambasadorului R. Moldova în Rusia, Andrei Neguță. Deputatul susține că diplomatul nu avea dreptul să semneze acordul de accesare a creditului de 200 de milioane de euro din Federația Rusă, pentru că nu a existat o decizie a Guvernului sau un decret al președintelui prin care acestuia să-i fie oferite legal astfel de atribuții.

„Consider că dumnealui a comis o gravă depășire de atribuții când a semnat acordul de împrumut. O să sesizez procurorul general în acest sens. Nu poate orice ambasador, ministru, sau secretar de stat, să umble prin lume și să semneze orice îi trăsnește prin cap din numele Republicii Moldova. Pentru asta trebuie să aibă împuternicirile de rigoare. Un act guvernamental (sau decret prezidențial) prin care persoana este expres împuternicită să semneze un act internațional stipulat expres în Hotărârea de Guvern. Nici guvernul, nici președintele, nu l-a împuternicit pe Neguță să reprezinte Moldova la semnarea Acordului de împrumut. Nu există așa act publicat”, a scris Alaiba pe Facebook.

Deputatul susține că legea permite ambasadorilor să aprobe textele acordurilor, dar nu pot încheia acorduri internaționale care să fie ulterior adoptate de Guvern și ratificate de Parlament, așa cum se întâmplă acum.

Amintim că Guvernul urmează să acceseze un credit de 200 de milioane de euro din Federația Rusă. Acordul a fost semnat vineri de Andrei Neguță, iar astăzi documentul este ratificat de Guvern.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.