Acasă Politic VIDEO// Andrian Candu: „CEC ar putea încălca dreptul fundamental de a alege...

VIDEO// Andrian Candu: „CEC ar putea încălca dreptul fundamental de a alege și a fi ales”

0

Astăzi, Comisia Electorală Centrală ar putea încălca dreptul fundamental de a alege și a fi ales și încrederea a cel puțin 25.000 de oameni care au semnat pentru candidatul PRO Moldova la alegerile prezidențiale. Declarația aparține liderului PRO Moldova, Andrian Candu. 

Primul abuz din partea CEC, conform lui Candu, este interpretarea făcută de comisie privind finanțarea campaniei electorale. Liderul PRO Moldova menționează că în legislație există o limitare care constă în 12 salarii medii pe economie. Astfel, o persoană sau companie poate sponsoriza campania electorală a unui candidat cu o sumă ce nu depășește cifra scrisă în lege, însă, CEC pune astfel de restricții și pentru partidele care au candidații săi la alegeri. Andrian Candu consideră că aceasta este o interpretare greșită și abuzivă.

De asemenea, liderul PRO Moldova declară că al doilea abuz din partea CEC ține de deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării. Conform lui Candu, CEC a expediat Ministerului de Externe o listă cu solicitări unde să fie deschise secții de vot peste hotare înainte ca să se finalizeze înregistrarea prealabilă a moldovenilor din diasporă și nu s-a luat în considerare numărul de cetățeni înregistrați. 

Andrian Candu a subliniat că CEC a cerut mai multe secții de vot în Federația Rusă și în țările unde se presupune că vor fi mai multe voturi pentru Igor Dodon.

Adăugător, Candu susține că din mai multe surse a aflat precum CEC a primit comanda să nu înregistreze candidatul PRO Moldova la alegerile prezidențiale, astfel, să anuleze peste 25 de mii de semnături colectate de PRO Moldova. 

La ora 16:00, CEC urmează să decidă dacă înregistrează candidatul PRO Moldova în cursa pentru fotoliul de președinte.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.