Acasă Economic Datoria externă a Moldovei scade semnificativ în 2024! În cinci ani am...

Datoria externă a Moldovei scade semnificativ în 2024! În cinci ani am putea scăpa de împrumuturile pe termen lung

0

Datoria externă a Republicii Moldova a scăzut cu 3,7% (-377,83 milioane USD) în primele șase luni ale anului 2024, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Această scădere a fost influențată în principal de reducerea datoriei private cu 193,74 milioane USD (-3,1%), scrie bani.md.

Raportul datoriei externe la PIB a înregistrat o scădere de 4,5 puncte procentuale față de finalul anului 2023. Datoria externă pe termen lung continuă să reprezinte cea mai mare parte a datoriei externe, deținând 73,7% din total, cu o scădere de 3,5% față de sfârșitul anului trecut. Datoria pe termen scurt s-a redus cu 4,4% la 30 iunie 2024, ajungând la o pondere de 26,3% din datoria externă totală.

Valoarea totală a datoriei externe brute se ridica la 9,7 miliarde USD, echivalentul a 56,7% din PIB. Scăderea ratei de reînnoire a finanțării (-43,8% față de 31 martie 2024) indică o reducere a atragerii de noi împrumuturi și o creștere a deservirii datoriei pe termen lung, fenomen confirmat prin reducerea scadenței medii implicite a acestei datorii cu 36%.

Dacă ritmul rambursărilor se menține la nivelul celui înregistrat în trimestrul II din 2024, stocul actual al datoriei pe termen lung sub formă de împrumuturi ar putea fi achitat complet în aproximativ cinci ani și șase luni.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.