Acasă Justiţie Viorel Morari după declarațiile PG despre revizuirea sentinței lui Platon: Declarațiile lui...

Viorel Morari după declarațiile PG despre revizuirea sentinței lui Platon: Declarațiile lui Stoianoglo sunt făcute în pripă, deoarece se teme să nu reușească revizuirea cazului Platon

3

”Declarațiile lui Stoianoglo sunt făcute în pripă, deoarece se teme să nu reușească revizuirea cazului Platon”. Este reacția procurorului șef suspendat al PA, Viorel Morari după ce Procuratura Generală a declarat că revizuirea sentinței lui Platon nu are loc pentru că nu ar avea acces la materialele cauzei penale.

Contactat de portalul SafeNews.md pentru a comenta reacția Procuraturii Generale cu privire la revizuirea sentinței lui Veaceslav Platon, Viorel Morari a declarat că în acest caz, nu-și poate explica breafing-ul susținut de Stoianoglo.

Dacă procuratura nu are materialele dosarului, atunci breafingul susținut de Procurorul General este unul deplasat. Or, un procuror general veritabil, asupra căruia nu planează suspiciunea ilegalității numirii în funcție (hotărârea recentă a CCM), nu ar permite compromiterea rezultatelor activitații. Altfel spus, revizuirea procesului penal nu o face procurorul general, dar un procuror subaltern, care ulterior după administrarea probelor trebuie să decidă trimiterea în judecată a materialelor noi acumulate. Doar după aceasta instanța de judecată trebuie să se expună referitor la acceptarea sau respingerea cererii, a declarat Morari pentru SafeNews.md.

Mai mult decât atât, Morari susține că declarațiile Procurorului General pot influiența atât independența procurorului care va examina cererea de revizuire, cât și a judecătorului.

Declarațiile lui Stoianoglo fac ingerință în activitatea și asupra independenței procurorului care examinează cererea de revizuire. Mai mult, chiar pune presiune asupra instanței care va examina materialele. O întrebare ritorică: ce decizie va pronunța procurorul de caz și judecătorul care vor examina cererea de revizuire în circumstanțele în care însăși Procurorul General a declarat că trebuie?!, a subliniat șeful suspendat al PA.

Amintim că săptămâna trecută, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul intentat pe numele lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate și Procuratura va iniția, astfel, procedura de reviziuire a sentinței aplicate lui Platon.

La rândul său, Veaceslav Platon a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că atunci când PG îl consideră nevinovat, instanța de judecată nu are temei să îl considere vinovat în dosar.

Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de detenție.
El se află în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Pe 22 ianuarie, magistrații Judecătoriei Ciocana i-au redus aproape doi ani din pedeapsă, pentru condiții proaste de detenție. Decizia a fost atacată de avocații lui Platon, care cer reducerea termenului cu 695 de zile.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.