Acasă Justiţie Curtea Constituțională a emis aviz pozitiv pentru organizarea referendumului constituțional privind aderarea...

Curtea Constituțională a emis aviz pozitiv pentru organizarea referendumului constituțional privind aderarea la UE

0

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis un aviz pozitiv pentru organizarea referendumului de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, se propune completarea Constituției cu un nou articol: „Integrarea în Uniunea Europeană”, scrie ziua.md.

„Curtea Constituțională a decis: 1. inițiativa de revizuire a constituției prin referendum, semnată de 46 de deputați, este prezentată de subiectul autorizat și este conformă cu prevederile art. 141 (1). 2. Inițiativa de revizuire a Constituției prin referendum corespunde limitelor temporale. 3. Inițiativa de revizuire a Constituției nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. Acest aviz este definitiv, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial”, a declarat președintele CC, Domnica Manole.

Decizia Curții vine în urma unei solicitări din partea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care au propus ca integrarea europeană a Republicii Moldova să devină un obiectiv strategic al țării, stipulat explicit în Constituție.

Conform propunerii, modificarea constituțională ar face ca aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene să fie stabilită de Parlament prin lege organică. De asemenea, prevederile tratatelor și reglementările comunitare ar urma să aibă prioritate față de legile interne, cu respectarea actului de aderare.

Potrivit sesizării adresate CC, moldovenii ar urma să răspundă în cadrul plebiscitului care urmează să aibă loc pe 20 octombrie, la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Totodată, textul Constituției va fi completat cu „Titlul V/1 INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ Articolul 140/1”, privind aderarea la tratatele constitutive şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.