Acasă Investigații VIDEO// ZdG: „Securitatea bancară” care te lasă fără bani pe card

VIDEO// ZdG: „Securitatea bancară” care te lasă fără bani pe card

0

„M-au mințit și mi-au scos banii. În timp ce vorbeam cu ei pe Viber, ei mie îmi scoteau banii”. Este istoria lui Valeriu Chetrari, un bărbat din raionul Râșcani care a rămas fără opt mii de lei, bani pe care-i păstra pe cardul său bancar. A fost apelat pe Viber de un bărbat care s-a prezentat ca fiind angajat al unei bănci comerciale și l-a crezut, oferindu-i date. În situația lui Valeriu, în ultimul an și jumătate, au ajuns sute de persoane.

Schema criminală este simplă: o persoană cu voce calmă și binevoitoare apelează cetățenii sub pretextul să îi apere de o fraudă, câștigând în acest fel încrederea posesorului de card care îi dictează datele și codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri.

Discuții cu așa-zișii angajați de la „securitatea bancară” au purtat și reporterii Ziarului de Gardă. În unele cazuri pretinșii angajați bancari au închis imediat telefonul când au aflat că nu deținem un card bancar la instituția pe care aceștia declarau că o reprezintă, iar într-un caz, după ce am informat interlocutorul că nu deținem card la banca din numele căreia acesta suna, reporterul a fost înjurat.

La începutul lunii februarie, Valeriu Chetrari din raionul Râșcani a fost apelat pe platforma Viber de către o persoană care s-a prezentat ca fiind angajat al unei bănci. Nu ține minte exact ce i-a spus așa-zisul angajat, însă susține că a crezut cu adevărat că discută cu cineva de la bancă, așa că i-a oferit acestuia toate informațiile cerute.

Unul dintre numerele de pe care erau apelați deținătorii de carduri

„Au scos banii și au pus receptorul”

„Ei m-au mințit și mi-au scos banii. Mi s-a cerut codul și pe urmă celălalt cod, care este din trei cifre. În timp ce vorbeam cu ei pe Viber, ei mie îmi scoteau banii. Mi-au scos 300 de euro și pe urmă încă 1900 de lei. Au scos banii și au pus receptorul”, povestește Valeriu Chetrari, menționând că nici nu s-a gândit că cei care îl apelau erau, de fapt, niște escroci. Deși are doi copii, nu este angajat în câmpul muncii și acum a rămas fără circa opt mii de lei, Valeriu Chetrari nu a depus o plângere la poliție, menționând că nu are încredere că se va rezolva ceva.

Într-o situație similară s-a pomenit și o tânără, care însă a decis să meargă la poliție: „Am fost sunată pe aplicația Viber de „securitatea bancară”. Am răspuns și domnul mi-a cerut datele bancare pentru ca să securizeze cardul pentru că acum sunt multe escrocherii și mi-a spus să dau toate datele. După ceva timp mi-a fost sustrasă o sumă de bani și credeam că sora a făcut ceva cumpărături. Apoi a fost sustrasă o sumă de bani mai mare și mi-am dat seama că am căzut în plasa escrocilor care sustrag bani de pe card”, povestește tânăra.

„Sediul bancar” la o cooperativă de construcție a garajelor

În vizorul vânătorilor de date bancare  au ajuns și reporterii Ziarului de Gardă. Am fost apelați, pe Viber, de mai multe ori de către pretinși angajați ai unor bănci comerciale.

Numere de telefon de pe care cetățenii au fost apelați pe Viber

Toți aveau un mesaj similar, erijându-se în mari apărători ai deținătorilor de carduri bancare. Escrocii spun că o persoană necunoscută ar încerca să sustragă mijloace bănești de pe carduri, astfel „apărătorii” cer datele bancare pentru a opri aceste tranzacții, acționând de o manieră foarte credibilă:

„Bună seara. Vă salută compania Moldindconbank Chișinău, Columna 184. Mă numesc Gurău Cristian. Vă aducem la cunoștință – apelul dat va fi înregistrat. Noi vă apelăm referitor la cardul dvs. bancar pe care îl dețineți și care, la momentul dat, prin intermediul aplicației Mobile Banking, are accesul domnul Mereuță Leonid. Încearcă să sustragă o sumă de bani. Am sunat pentru a ne informa personal dacă este cineva din rudele apropiate pentru dvs.?”

După o discuție de circa 10 minute, în care am încercat să aflăm mai multe detalii despre cum funcționează schema, l-am informat pe pretinsul angajat al băncii că nu deținem card la banca pe care susține că o reprezintă. După această declarație așa-zisul angajat ne-a înjurat și a închis telefonul:

Reporter: — Cui aparține cardul de pe care se încearcă sustragerea banilor?
Pretins angajat bancar: — Pentru asta și facem verificarea, dar dvs. ați spus că nu aveți acces la cazul dat.
Reporter: — Eu pur și simplu nu am card de la Moldindconbank.
Pretins angajat bancar: — Du-te fa în ……

Columna 184 – adresa unde declara că se află sediul băncii pretinsul angajat care a apelat reporterul ZdG

Am mers și la Columna 184, acolo unde cel care s-a prezentat ca fiind Cristian Gurău pretindea că este sediul unei bănci comerciale. La această adresă însă nu am găsit nicio bancă și niciun oficiu, ci doar o cooperativă de construcție a garajelor.

Apelați repetat, pretinșii angajați bancari care ne contactau nu au mai răspuns la apeluri.  În decurs de o zi reprezentanții fictivi ai băncilor deveneau inactivi pe Viber. Același lucru l-am constatat și în cazul altor câteva zeci de numere de telefon de pe care cetățenii ne-au comunicat că erau apelați pentru a li se cere informațiile bancare.

Continuarea a citiți pe Ziarul de Gardă

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.