Acasă Anchete jurnalistice Reacția lui Marian Lupu cu privire la materialul RISE despre studiile copiiilor...

Reacția lui Marian Lupu cu privire la materialul RISE despre studiile copiiilor politicienilor din Moldova

0

Potrivit investigației RISE, mai mulți copii ai politicienilor moldoveni au studiat peste hotare datorită „ajutorului” din partea lui Vlad Plahotniuc. Printre tineri se regăsește fiica fostului președinte PDM, actualul președinte al Curții de Conturi, Marian Lupu.

În urma acestui material, Lupu a venit cu o reacție.Marian Lupu, președintele Curții de Conturi:
„#1. Menționez, că nici o persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor mei. Toate cheltuielile de studii au fost suportate de către noi, părinții lor.
#2. E cunoscut faptul, că niciodată nu am investit în afaceri sau în apartamente și case luxoase, vile, mașini scumpe, obiecte de lux etc. Unica investiție serioasă făcută în ultimii 20 de ani este în studiile copiilor.
#3. De pe conturile bancare obișnuite de card, nu este posibil de efectuat transferuri internaționale. Asemenea tranzacții pot fi efectuate doar de pe conturi cu o asemenea destinație, de care, pe motive obiective nici nu dispuneam.
#4. În aceste condiții, am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și, în această virtute, dispuneau de conturi pentru asemenea transferuri și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht.
#5. Acest transfer a fost unicul, deoarece, ulterior, celelalte plăți pentru studii au fost direct efectuate la fața locului, fiica mea fiind deja studentă.
#6. Universitatea din Maastricht este o instituție de învățământ publică, care într-adevăr oferă o calitate înaltă a studiilor. Totodată, această instituție nu este una exclusivistă și în cadrul ei învață foarte mulți studenți din țara noastră”

Potrivit anchetei, fiica fostului lider al PDM, Marian Lupu, Alexandra Lupu, a beneficiat de 19.000 de euro pentru studii la Universitatea Maastricht.

Tot din contul deschis la ABLV Bank, compania offshore Rowallan Overseas a plătit și studiile a doi dintre cei patru copii ai lui Constantin Botnari, fost deputat și secretar general al PDM. Botnari este unul dintre oamenii loiali oligarhului Plahotniuc.

Astfel, Laurenția Botnari a beneficiat de 21.000 de euro pentru studii la Oxford, iar Jan Botnari de 4.300 euro pentru studii la Southampton.

Firma controlată de Plahotniuc a transferat 212 euro pentru studiile lui Afanasie Salinski, fiica Cezarei Salinski, la Cardiff Sith Form College.

Totodată, pentru distracții la Clubul DRIVE, artista Eva Simons a primit 11.00 de Euro, iar Chris Willis, colaborator cu David Guetta – 18.000 Euro.

Mai mult, în august 2013, Rowallan Overseas a transferat aproape 30 de mii de euro companiei franceze Taizo Parfumerie SAS, care deține un magazin de produse cosmetice rare în oraşul Cannes de pe Riviera franceză.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.