Acasă Justiţie VIDEO // Viorel Morari anunță că a sesizat CSP-ul în urma eliminării...

VIDEO // Viorel Morari anunță că a sesizat CSP-ul în urma eliminării sale din sistem: ”Președintele CSP să nu-și aroge atribuții neprevăzute de lege și să evite să examineze unipersonal”. Mesajul către toți procurorii

0

Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, recent eliberat din sistem de către procurorul general, anunță că a sesizat Consiliului Superior al Procurorilor în vederea desemnării unui procuror pentru examinarea acțiunilor Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui Viorel Morari, Stoianoglo și-ar fi depășit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate de lege, cauzîndu-i prejudicii considerabile, prin emiterea ordinului de eliberare din funcție de procuror, șef al Procuraturii Anticorupție. Despre acest fapt, Morari a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută luni, 16 august.


Țin să precizez de ce acțiunile Procurorului General și ordinul emis cu privire încetarea raporturilor de serviciu sunt ilegale:
– am fost suspendat pe perioada urmăririi penale în ianuarie 2020, ceea ce presupune încetarea temporară a relațiilor de muncă cu restabilirea ulterioară în funcția deținută, în anumite condiții prevăzute de art.55 din Legea cu privire la Procuratură. Astfel, Procurorul General Alexandr Stoianoglo, fără a avea o finalitate pe cauza penală, care a servit temei pentru suspendarea din funcția de procuror, șef al Procuraturii Anticorupție încetează raporturile de muncă.
– am contestat în instanță de contencios administrativ ordinul prin care s-a constat expirarea de drept a mandatului de procuror, șef al Procuraturii Anticorupție. La 13.08.2021 am depus recurs la încheierea instanței de judecată privind refuzul suspendării acestui ordin, fapt ce denotă, în baza art.423 alin. (11) din Codul de procedură civilă coraborate cu prevederile art.art.171 alin.(4), 195 din Codul administrativ, că ordinul este suspendat de drept pînă la soluționarea recursului.
– nu sunt întrunite condițiile legale conform art.57 alin.(1) lit.c) din Legea cu privire la Procuratură, pentru încetarea raporturilor de serviciu de drept în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor, deoarece din cauza suspendării din funcție nu a putut expira temenul pentru care am fost numit în funcție și nici nu puteam să aleg o altă funcție. Pe cale de consecință, din aceleași motive, Procuratura Generală nu putea să constate nici refuzul meu de a fi numit în altă funcție de procuror, a declarat Viorel Morari.

În acest sens, Viorel Morari s-a adresat către președintele CSP, sugerându-i să nu încalce legea atunci când va fi vorba despre examinarea hotărârii înaintate.

Președintele Consiliului Superior al Procurorilor să nu-și aroge atribuții neprevăzute de lege și să evite să examineze unipersonal sesizarea depusă în privința lui Alexandr Stoianolgo, dar să o discute în cadrul ședinței Consiliului.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, Viorel Morari s-a arătat indignat de faptul că deși societatea așteaptă rezultate pe dosarele de rezonanță, singura ”problemă” a actualei conduceri a Procuraturii Generale este cea legată de Morari.

Pornind de la actualitatea și importanța subiectelor, în calitatea mea de procuror de carieră, consider că pentru a schimba percepția negativă a societății referitor la Procuratură și justiție este indispensabil accelerarea și aprofundarea serioasă pe următoarele anchete:
– investigarea acțiunilor lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și a persoanelor din anturajul acestora. (Vă reamintesc că am fost acuzat de către Procurorul General că am admis erori in dosarul Vladimir Plahotniuc, de aceea Interpolul a refuzat anunțarea în căutare a acestuia. Însă, cu regeret, de mai bine de doi ani Procurorul General Alexandr Stoianoglo tot nu prea a reușit în acest sens: fie nu a dorit, fie nu a încercat să convingă Interpolul să-l anunțe în căutare internațională pe Vladimir Plahotniuc.
În cazul lui Platon Veaceslav întrebarea ritorică este de ce, avînd zeci de dosare penale la faza urmăririi penale și cercetării judecătorești, unicul lucru care a reușit Procurorul General Alexandr Stoianoglo a fost revizuirea dosarului în care a fost condamnat, urgentarea lui și asigurarea renunțării ilegale la învinuirea lui Platon Veaceslav?)

În continuare, Morari a reamintit dosarele pe care anchetele fără de care, Procuratura nu-și poate recăpăta imaginea bună și încrederea societății:

– investigarea faptelor de finanțarea ilegală a partidelor.
(de exemplu, dosarul Bahamas despre care nu se mai aude nimic si a fost musamalizat de doi ani de zile, în care se verifica legalitatea finanțării PSRM, cazul „Culiocul”).
– investigarea faptelor de corupere a deputaților. (de exemplu, dosarul coruperii a 14 deputați care au aderat la PDM).
– investigarea cazurilor de îmbogățire ilicită a procurorilor, a judecătorilor și a altor persoane cu demnitate publică, care au fost vizați în anchete jurnalistice (Vorbesc de echipe și portaluri profesioniste, cum ar fi: anticorupție.md, zdg.md,
rise.md. Aici nu mă refer la scrisori anonime sau quasi-investigații comandate și plătite).
– investigarea cazurilor interceptărilor și filărilor ilegale ale membrilor opoziției și reprezentanților societății civile pînă în anul 2019. (Reamintesc, în decembrie 2019 în dosarul penal instrumentat de către Procuratura Anticorupție s-a solicitat Procurorului General Alexandr Stoianoglo să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale în privința a 4 judecători privind autorizarea ilegală a interceptării, care nu a fost satisfăcută pînă în prezent).
– investigarea furtului miliardului. (Aproximativ la doi ani de mandat al Procurorului General Alexandr Stoianoglo suntem în aceiași situație la capitolul recuperarea prejudiciului, care este – 0).
– investigarea dosarului denumit „Landromat”. (Reamintesc Procurorul General Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul interviurilor sale că nu există faptă infracțională în cazul schemei Landromatul rusesc, atunci cum explică condamnările ce au loc în Federația Rusă) a punctat Morari.

În încheiere, Viorel Morari a avut un mesaj către toți procurorii:

Acum avem șansa să devenim independenți cu adevărat, nu pentru a face ce vrem, dar a acționa în interesul societății și în apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Pentru aceasta este necesară implicarea fiecăruia din voi. Faceți ca vociile DVS să fie auzite și nu Vă temeți, pe toți nu o să vă elibereze din funcție!, s-a adresat fostul șef al PA, eliberat din sistem.

Precizăm că vineri, 13 august, Procuratura Generală a anunțat printr-un comunicat de presă că prin ordinul Procurorului General din 12 august 2021 a fost sistată suspendarea din funcție și, respectiv, încetate raporturile de serviciu cu fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

Tot atunci, instituția anunța că decizia survine ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție.

Amintim că Viorel Morari a fost suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție (PA). Decizia a fost luată la ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de joi, 23 ianuarie 2020, la solicitarea procurorului General Alexandr Stoianoglo.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.