Acasă Social VIDEO // Un lot de echipamente medicale, donat de UE și OMS...

VIDEO // Un lot de echipamente medicale, donat de UE și OMS pentru Moldova

0

Un lot suplimentar de echipamente medicale pentru pacienții bolnavi de COVID-19 a sosit în Republica Moldova. Cele 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre au fost procurate în cadrul Proiectului bilateral dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”.

„Este un suport esențial și continuu de care beneficiază sistemul de sănătate din Republica Moldova în cadrul Proiectului bilateral dintre Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”. Până acum au fost achiziționate milioane de echipamente de protecție, dar și sute de dispozitive medicale, atât de diagnostic, cât și pentru tratamentul bolnavilor infectați cu COVID-19”, a declarat în cadrul ceremoniei de donație Ion Prisăcaru, secretar de stat al Ministerului Sănătății.

Valoarea echipamentului este estimată la 253 de mii de euro și vine să contribuie la consolidarea capacităților naționale de luptă împotriva pandemiei COVID-19.

Concentratoarele de oxigen sunt indispensabile în terapia cu oxigen a pacienților diagnosticați cu COVID-19, care necesită un suport imediat pentru susținerea funcțiilor vitale ale organismului.

Pulsoximetrul măsoară pulsul și nivelul de oxigen din sânge, astfel este practic primul dispozitiv medical aplicat pentru a monitoriza pacienții bolnavi de COVID-19 și nu doar.

Echipamentele vor fi repartizate în funcție de necesitățile curente ale fiecărei instituții spitalicești din țară.

„Pentru a consolida capacitățile sistemului de sănătate, livrăm 300 de concentratoare de oxigen și 3.000 de pulsoximetre. Uniunea Europeană și întreaga Echipă Europa vor continua să acorde sprijin personalului medical din prima linie, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, a specificat Gintautas Baranauskas, șeful adjunct al Departamentului Operațiuni din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Ne bucurăm că am reușit să livrăm acest lot suplimentar de concentratoare de oxigen și pulsoximetre, inclusiv consumabile pentru acestea, pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Datorită acestui echipament, șansele de supraviețuire a pacienților cu insuficiență și afecțiuni respiratorii este mult mai mare.

Astăzi marcăm doi ani de la detectarea primului caz de COVID-19 în regiunea europeană a OMS. Pandemia a arătat că sănătatea trebuie să fie ferm poziționată în centrul valorilor sociale, inclusiv echitatea, solidaritatea și participarea.

De aceea este vital în continuare să facem tot ce ne stă în puteri – să ne vaccinăm și să respectăm regulile de protecție”, a menționat Dr. Miljana Grbic, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, cu perioada de implementare 2021-2024, ce are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung.

Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacității naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19 și consolidarea gestionării furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 milioane de euro.

! Acest articol este proprietatea SafeNews.md și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limită maximă de 1000 de semne. În mod OBLIGATORIU cu indicarea în TITLU a sursei citate, iar în text cu LINK ACTIV către pagina acestui articol. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui ACORD prealabil întocmit cu redacția portalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.